Партия "Зелените" напуска Реформаторския блок

Борислав Сандов

Политическа партия "Зелените" напуска Реформаторския блок. Това е решило националното партийно ръководство в сряда вечерта на извънредно заседание.

Решението огласи съпредседателят на "Зелените" Борислав Сандов в четвъртък.

"След извънредно заседание снощи надделя мнозинството с мнение, че ние трябва да напуснем Реформаторския блок, тъй като се превърна в предизборна коалиция”, каза Сандов.

"Ние нямаме никакво решение, което да ни дава мандат да участваме в такава, нито пък имаме еднакво отношение по темите, например, за европейските избори, които предстоят”, обясни той.

Напускането на "Зелените" бе предизвестено и бе въпрос на време да се случи. Партията влезе в блока заради съвпадение с оценките на останалите политически организации в него към политическата ситуация в страната и излизането от нея.

"Зелените" намериха и еднакви позиции с партиите от блока по редица екологични въпроси. Вътре в партията обаче се зароди напрежение, защото част от "Зелените" отстояват позицията, че не могат да бъдат в един блок с "нереформирани политически субекти". От партията нямат еднакви виждания за явяване на евроизборите, защото ще разчитат на подкрепата на силните зелени организации в Европа. Останалите партии в блока са разположени в дясната част от политическия спектър.

Самият Сандов бе силно атакуван вътре в партията си заради очевидното му желание да работи по-тясно с десните партии.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?