Партия "Зелените": ТИМ са заплаха за националната сигурност

Борислав Сандов. Сн. БГНЕС

ТИМ вече представлява заплаха за националната сигурност на страната, обяви в неделя на нарочна пресконференция съпредседателят на политическа партия "Зелените" Борислав Сандов, цитиран от БГНЕС.

"Зелените" настояват ГДБОП и главният прокурор да предприемат спешни разследвания и да бъдат повдигнати обвинения срещу лидерите и свързаните с варненската икономическа група ТИМ лица.

"Групировката е заподозряна за източване и пране на пари в особено големи размери и системен рекет над граждани и бизнес. През всички тези години това се прикрива и поддържа от изпълнителната, местната и съдебната власт. Не можем да позволим това да продължава, каза Борислав Сандов. Той каза още, че от партията са готови да свидетелстват, като застават зад думите си.

"Настояваме Комисията за финансов надзор (КФН) да започне спешно проверка на портфейлите на пенсионните фондове "Съгласие" и "Сила", за които твърдим, че са пряко свързани с ТИМ%, заяви Сандов.

"КФН и председателят ѝ Стоян Мавродиев директно закрилят пенсионните фондове "Сила" и "Съгласие". Към 2011 година тези фондове, които източват средства на българските граждани, са инвестирали във фирми, които са свързани или са част от ТИМ", каза още той.

"ТИМ е като държава в държавата с изключително голямо влияние. Отдавна сигнализираме за това, но няма реакция. В момента държавничеството в страната се крепи на няколко останали институции, които не са в оставка и те трябва да си свършат работата – главният прокурор, ГДБОП, президентът, КЗП, КЗК", каза още Сандов.

"ТИМ притежава 25% от "ЧЕЗ Продажби" и около 5% от "ЧЕЗ Разпределение"и има двама души в борда на директорите на ЧЕЗ, един от тях е бившият председател на КФН Апостол Апостолов", разкри още Борислав Сандов.

От ПП "Зелените" настояват за оставката на Общинския съвет във Варна, защото трима от тях, които са избрани нелегитимно, са представители на партия "Нашият град", която, според организацията, е на ТИМ.

От партията казаха още, че имат дълъг списък на фирми, свързани с ТИМ, която според тях е като държава в държавата. Сред тях са летища, пристанища, зърнени бази, банки, електроразпределително дружество.

"Правителството в оставка дойде на власт с обещание да се бори с организираната престъпност, но резултатите са, че основните лица на организираната престъпност са или още на свобода, или са в Южна Африка", каза Сандов. "Видяхме протекция - като в случая с ТИМ, която се оказваше дълги години на тази групировка", допълни той.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?