Партията на австрийския канцлер внесе иск срещу министъра на външните работи

Себастиан Курц

Управляващата Австрийска социалдемократическа партия внесе иск срещу министъра на външните работи и председател на Австрийската народна партия - по-малкия партньор в управляващата коалиция - Себастиан Курц. Причината са негови твърдения, че партията на канцлера Кристиан Керн тайно е приела дарение в размер на 100 000 евро, предаде Ройтерс.

Искът се отнася до интервю на Курц за австрийската телевизия от понеделник, в което заявява, че индустриалецът Ханс-Петер Хазелщайнер е дарил 100 000 евро на АСДП по сенчести канали.

В иска, който е внесен в петък в търговския съд във Виена, се казва, че "добрата репутация, икономическият прогрес и честта" на АСДП са понесли вреди в резултат на изявлението на Курц. АСДП иска даренията за политическите партии да не надвишават 20 000 евро.

"С оглед на предстоящите парламентарни избори има съвсем конкретна опасност (АСДП) да постигне по-лош резултат поради това обвинение", се казва в иска, с чийто текст разполага Ройтерс.

АСДП заяви, че при нея не са постъпвали никакви дарения или предложения за дарения от Хазелщайнер, който е водещ акционер в строителната група "Щрабаг". Хазелщайнер отрече твърденията на Курц.

АСДП иска от министъра публично да върне думите си назад.

В изявление по имейла на генералния секретар на Австрийската народна партия се казва, че Хазелщайнер е дарил парите на сдружение, критично към АНП и по този начин косвено е подпомогнал АСДП. В изявлението се посочва, че АСДП трябва да обяви всички свои дарения.

Говорителят на Курц не бе открит за коментар.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?