Партията на Бареков ще си сменя името и ще създава голям опозиционен блок

Росен Петров: Искам да изляза от сянката на скандалите, която виси над ББЦ

Николай Бареков и Росен Петров, сн. БГНЕС

Николай Бареков съобщи, че на заседание на Изпълнителния съвет на партия му „България без цензура” в неделя е взето решение за структурни и организационни промени в ББЦ, смяна на името на партията и изясняване на идеологическия ѝ облик.

По думите му през следващата година ББЦ трябва да стане мотор за създаването на голям опозиционен блок с искане за смяна на политическото статукво на ГЕРБ, БСП и ДПС, тъй като тези три партии били вредни за България.

Попитан каква ще се определи ББЦ - в ляво, дясно или в центъра, евродепутатът заяви: "Левите напуснаха. Имаше един ляв – Ангел Славчев, и един по-ляв - Росен Петров. Няма ги вече. В партиятаостанаха прагматици, хора с център-дясно мислене".

В България няма опозиция, всички са за стабилност, всички са вуправлението - медиите, партиите, парламентът, заяви Бареков.

"Каквото и да ни коства, ако трябва и сам ще остана накрая, ниетрябва да бъдем сериозна, интелигентна опозиция на това масовоуправление", отбеляза той. Според него управлението ебезпринципно, в "него липсва експертиза". Той сравниправителството с футболния клуб "Витоша Бистрица", в който имало"един централен нападател и десет куци пилета".

Според Бареков, за да има реформи в съдебната система, трябва даима промени в Конституцията, а за такива ще е нужна иподкрепата на БДЦ. "Те не са потърсили нашата подкрепа, т. е.нямат никакво намерение да правят съдебна реформа", коментиратой.

Росен Петров няма да бъде изключен от парламентарната група на Българския демократичен център /БДЦ/, каза лидерът на "България без цензура" по повод напускането на политическата формация от страна на Росен Петров.

Николай Бареков уточни, че в разговор преди няколко седмици е помолил Росен Петров да напусне ръководните постове в ББЦ, а не да напусне партията. "Неговата организационна и партийна работа не просто не е на ниво, Росен не е роден за това. Росен е интелектуалец", каза Бареков. Решението на Петров да напусне и партията е лично негово, уточни Бареков. По думите му Петров остава в парламентарната група, като е заявил, че ще бъде лоялен неин член. Надявам се Росен Петров да изпълнява ролята си в парламентарната група, да слуша Светлин Танчев и Председателския съвет, заяви Бареков.

"Бих му препоръчал да бъде по-близко до опозицията, отколкото до управляващите", посочи той. "Росен напусна ББЦ, но неговата чест остана в мен - това е неговият офицерски кортик, който ми подари, когато напусна телевизията и дойде в нашата партия, стои ми до възглавницата", коментира Бареков.

Росен Петров: Искам да изляза от сянката на скандалите, която виси над ББЦ

По-рано в неделя пред БНР бившият телевизионен водещ и настоящ депутат Росен Петров каза, че с напускането си не търси скандал или "някаква балканска раздяла, характерна за разделите в "България без цензура".

Аз съм защитавал лидера Николай Бареков, той е защитавал мен, но просто искам да изляза от сянката на скандалите, която виси постоянно над ББЦ, обясни Петров.

"Ние с Бареков просто сме различни хора, с различни виждания и мисля, че това е нормално в партия с такова име", добави той.

"В мотивите си за оставката аз не съм посочил причини единствено защото искам да избегна сценария, който до момента се осъществяваше винаги когато някой напусне "България без цензура". А именно воденето на самоубийствени войни, заклеймяването с предателства, с продажби. Аз нямам никакви лоши чувства към г-н Бареков", казва Росен Петров в друго интервю -  за "24 часа".

По думите му конкретният повод за оставката е натрупването на много случаи, при които той от медиите научава позицията на партията. "Последният случай беше, когато аз по националната телевизия говорех, че България се нуждае от стабилност и затова нямаме нужда от избори посред зима. В същото време г-н Бареков по една друга голяма телевизия обясняваше точно обратното", казва Петров.

Споделяне

Още от България