Партията на Берлускони спечели местните избори в Италия

Десноцентристката партия на Силвио Берлускони "Народ на свободата" спечели убедително местните избори в Италия, предават осведомителните агенции, като отбелязват, че победата изва въпреки икономическата криза и безбройните скандали около премиера.

От общо 62-те провинции, където се състояха избори за местни избори на властта, включително в три новосъздадени, "Народ на свободата" (ННС) спечели в 34, показват официалните резултати от двата тура. За сравнение, на предишните местни избори през 2004 г., партията на Берлускони спечели в девет района.

"Народ на свободата" е спечелила изборите за общински съвети в 14 от общо 30-те големи града, които гласуваха.

"Левицата регистрира ново оглушително поражение", обяви Берлускони след оповестяването на резултатите. Премиерът благодари на избирателите, че са пренебрегнали "медийните деформации и подривните атаки" срещу него и правителството.

"Преди тези избори,  ННС управляваше 5 милиона души в тези провинции. Днес, тя управлява там 21 милиона", заяви Берлускони.

Левоцентристката Демократическа партия регистрира отстъпление почти навсякъде, но най-вече в индустриалния север. Основната опозиционна формация запази Торино, но загуби Милано и Венеция.

Все пак загубата на левицата не се оказа толкова тежка, колкото се очертаваше след първия тур на 7 и 8 юни. След гласуването в събота и неделя тя успя да запази контрола над традиционните си бастиони Болоня, Флоренция, Анкона и Падуа.

Агенциите отбелязват ниската избирателна активност. На изборите за общински съвети са гласували 61,3 процента от избирателите, а на тези за провинциални органи на властта - 36 процента.

Едновременно с изборите бе произведен и референдум за внасяне на промени в изборното законодателство. Той се провали поради изключително ниската избирателна активност - малко над 20 процента, при условие че за да бъде валиден, бе необходимо да упражнят правото си на вот повече от половината регистрирани гласоподаватели.
Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?