Партията на Борисов иска от президента места в избирателните комисии

В писмо до президента Първанов председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов поиска да бъде наложено вето върху Закона за местните избори заради отхвърленото предложението партията да има свои представители в избирателните комисии за предстоящия местен вот.

Според Цветанов е логично и целесъобразно, след като България е член на ЕС, а ГЕРБ има депутати в Европарламента, да има и поне по един представител в избирателните комисии.

“Недопускането на наши представители поражда съмнения за непрозрачност и опорочаване на изборите. Налагането на партийни интереси в законодателната дейност не само пречи на развитието на държавата и обществото, но и създава опасения от реставрация на стари методи за употреба на властта", пише в писмото, разпространено в петък.

ГЕРБ предлагат в избирателните комисии да се включи по един участник от представените в ЕП български партии, в случай, че те не са представени в националния парламент. Такава е само партията на Бойко Борисов, която бе учредена миналия декември и първото ѝ участие в избори бе през май т.г., когато получи най-много гласове в евровота.

В петък от парламентарната опозиция също призоваха държавния глава да върне закона, но заради абсурда с принципа за уседналост, който бе въведен в закона, но след това на практика отменен с гласувани текстове.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?