Партията на Димитър Стоянов и майка му започна да се разпада, преди да е проходила

Трима независими депутати напуснаха формацията, била прекалено семейна

Димитър Стоянов. Сн. БГНЕС

Независимите депутати Валентин Николов, Димитър Карбов и Огнян Тетимов, които излязоха от парламентарната група на "Атака", сега напускат и партията на Димитър Стоянов, в чийто инициативен комитет бяха.

Стоянов, който е доведен син на лидера на "Атака" Волен Сидеров, обяви преди месец, че прави нова партия на базата на национал-демократическата идея. В инициативния комитет на формацията влязоха разочаровани бивши членова на "Атака", както и тримата народни представители, които днес обявиха, че напускат проекта.

А до новата партия се стигна след шумен разпад на семейството на Сидеров и ценностна криза в самата "Атака", като обидената му съпруга Капка Сидерова вдъхнови сина си Димитър Стоянов да направи за реванш нова партия, като отцепи част от недоволните от непостоянната политика на Сидеров атакисти.

Оттеглянето на тримата от новата формация обяви Димитър Карбов пред журналисти в парламента в четвъртък.

"Не приемаме съставянето на нова политическа формация, базирана на лидерски и семеен тип, каквато се очертава да бъде "Национал-демократична партия" с лидер Димитър Стоянов", се посочва в декларация, подписана от тримата.

"Партиите се създават по идеологически признак, а не по семеен", посочват те и допълват, че това не отговаря на разбиранията им за модерна и демократична партия.

"Убедени сме, че в България има нужда да бъде създадена истинска модерна, патриотична и демократична политическа формация, която да сложи край на екстремизма, ксенофобията, конфронтацията и кресливия национализъм", отбелязват тримата независими депутати.

Те декларират, че "няма да прекратят усилията си в търсене на новия смисъл на българския национализъм и ще продължат да търсят вярната формула за реализацията на идеите си и тези на избирателите им".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?