Партията на Доган започва консултации за вот на недоверие

След знакови гласувания с управляващите, движението се обяви против "политическата шизофрения"

Лютви Местан. Сн.: БГНЕС

ДПС започва консултации с други опозиционни политически сили за вот на недоверие към правителството. Такова партийно намерение обяви във вторник заместник-председателят на движението Лютви Местан, след като формацията на два пъти в знакови гласувания за ключови назначения в съдебната система подкрепи управляващата партия.

На 31 октомври партията на Ахмед Доган гласува назначаването на съдийката със спорна репутация Венета Марковска за член на Конституционния съд. Месец преди това ДПС подкрепи кандидатурите на ГЕРБ за членове на ВСС и вкара в съвета двете свои номинации.

Веднага след знаковите гласувания формацията реши да постави "разграничителна линия" между себе си и управляващите с формален спор на тема била ли е Балканската война вид възродителен процес, каквото изказване направи лидерът на движението Ахмед Доган.

След краткия парламентарен спор се очаква по неофициална информация именно ДПС да "помогне" на ГЕРБ в гласуването за нов главен инспектор към Инспектората към ВСС. За този пост са необходими минимум 160 гласа в парламента, а ГЕРБ и независимите депутати не могат да ги осигурят. Затова управляващите ще трябва да прибегнат към подкрепата на ДПС. Официално ДПС не отрекоха подобен изход от ситуацията във вторник, обявявайки обаче, че от медиите разбират за такава възможност.

Веднага след това движението продължи поставянето на "демкаркационна" линия между себе си и управляващите с призива си останалите опозиционни партии да ги подкрепят в искането им за вот на недоверие към кабинета "Борисов".

Консумацията на меда и политическата шизофрения

"Досега ГЕРБ консумираше меда, тази ще бъде зимата на жилото", заяви Местан.

От движението предлагат вотът на недоверие да бъде разискван и гласуван през първата половина на декември, тъй като след коледната ваканция влизат в конституционни ограничения. Според основния закон половин година преди избори опозицията няма право да използва този свой парламентарен инструмент.

Целта на вота е всички опозиционни политически сили да се опитат да преодолеят двузначното си поведение, обясни Лютви Местан. "Една партия да се обяви срещу кабинета, но да не гласува за това е признак за политическа шизофрения", допълни заместникът на Доган, забравяйки за последните два знакови вота на формацията в НС. Според Местан прекият ефект от този вот на недоверие е да се изясни политическият статус на политическите сили в 41-ото Народно събрание.

Сред темите на вота ще бъде провалът в икономическата и социалната политика в управлението на ГЕРБ. Този вот не може да не успее. Той има не по-малко сериозни цели и не на последно място – да заяви алтернатива на това управление, подчерта Лютви Местан.

Неговият колега и заместник-председател на партията и Народното събрание Христо Бисеров припомни, че "ГЕРБ дойде на власт с подкрепата на три парламентарни групи". "Тези парламентарни партии трябва да дадат ясен знак как оценяват управлението на ГЕРБ и своето поведение", каза Бисеров.

Открити сме към всички форми на парламентарно поведение, допълни той, но подчерта, че с "Атака" ДПС няма да води консултации, защото ги "делят политически и цивилизационни различия".

Споделяне

Още от България