Партията на Ердоган отново ще управлява Турция самостоятелно

НСР печели вторите за годината избори с около 50 на сто от гласовете и ще има мнозинство

Реджеп Тайип Ердоган

Партията на справедливостта и развитието (ПСР), основана от днешния турски президент Реджеп Тайип Ердоган и оглавявана от досегашния премиер Ахмет Давутоглу печели убедителни проведените в неделя, втори за тази година, парламентарни избори в страната и ще има достатъчно мнозинство, за да управлява самостоятелно. Това показват предварителните резултати, цитирани от турските медии.

Според вестник "Хюриет" след преброяването на почти 100% от бюлетините, ПСР има близо % от гласовете, които биха ѝ донесли 316 места в 550-местния парламент при необходими за съставянето на самостоятелно правителство 276.

Резултатът е донякъде изненадващ, тъй като социологическите проучвания в дните преди изборите даваха на партията на Ердоган едва между 40 и 43 процента, които не биха били достатъчни за парламентарно мнозинство.

Умерената ислямистка ПСР управлява Турция самостоятелно от 2002 година до 7 юни тази година, когато на редовните избори изгуби мнозинството си, като за първи път в парламента влезе прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН). Тя спечели 13 на сто от гласовете на избирателите и успехът ѝ до голяма степен стана причина ПСР да загуби парламентарното си мнозинство.

Основната опозиционна Републиканска народна партия (РНП), основана от Мустафа Кемал Атататюрк, взе около 23%. Преговорите между нея и ПСР се провалиха и това наложи провеждането на нови избори.

Ако предварителните резултати се запазят и след окончателното преброяване на бюлетините, те ще означават значителна победа за Ердоган, който се надява да разшири правомощията си на държавен глава с промяна в конституцията.

Засега Републиканската народна партия печели около 25,4% или 134 депутатски мандата, Партията на националистическото движение (ПНД) печели около 12% от гласовете (41 депутати), като според коментатори част от нейните гласоподаватели са предпочели да подкрепят ПСР. През юни тази партия спечели 16%. Демократичната партия на народите (ДПН) взима 10,55%, с което прескача бариерата за влизане в парламента.

Регистрирана е много висока активност на избирателите в Турция – близо 87 процента.

Премиерът Ахмет Давутоглу заяви, че това е "победа за демокрацията и нашия народ".

Кореспондент на агенция БГНЕС в Турция съобщава за полицейски акции, арести, бой между симпатизанти пред секциите в изборния ден и за призиви от "Ислямска държава" за бойкот на вота. Необичайно тежката атмосфера на деня беше характерна предимно за провинциите край границата със Сирия, където мерките за сигурност и присъствието на полиция и жандармерия бяха безпрецедентни.

Избирателите в Диарбекир, Сур, Мардин, Нусайбин, Шърнак, Идил, Джизре и Силопи преодолявали окопи и барикади, за да се доберат до секциите преди установения вечерен час. Училищата, където са разположени урните, са под обсадата на екипите за бързо реагиране.

Областната управа на Диарбекир разпореди рисковите квартали да бъдат оградени с окопи, за да се предотврати достъпът на кюрдски терористи от ПКК.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?