Партията на Ердоган ще оспори изборните резултати в Анкара и Истанбул

Говорител на президента каза, че е рано е да се говори за "начало на края на Ердоган"

Президентът Реджеп Тайип Ердоган

Управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) в Турция заяви, че планира да поиска от Висшата избирателна комисия (ВИК) да реши спора заради невалидните бюлетини в Истанбул и Анкара, предаде Анадолската агенция във вторник.

На пресконференция говорителят на ПСР Йомер Челик каза, че процесът на обжалване е естествен за отстраняване на нередности в изборните резултати. "Процесът (на обжалване) е легитимен. Всеки трябва да го уважава", каза Челик в централата на ПСР.

По думите на говорителя има несъответствия при преброяването на гласовете в столицата Анкара и Истанбул. Челик се зарече, че ПСР ще защити всеки глас, който е получила, и педантично ще проследи този процес.

"Ще уважим резултатите независимо от изхода, тъй като това е изборът на хората," добави той.

Вчера кандидатът на ПСР за кмет на Истанбул Бинали Йълдъръм обърна внимание, че невалидните бюлетини значително превишават разликата между него и класиралия се на първо място кандидат на опозицията Екрем Имамоглу. Турски вестници цитираха представители на партията, според които невалидните бюлетини идват предимно от райони в Истанбул, където ПСР доминира.

ПСР обяви, че ще предприеме правни действия с документите, с които разполага, но Челик не уточни кога точно ще стане това.

Също във вторник турският президентски говорител Ибрахим Калън критикува противниците на турския лидер, които нарекоха евентуалното поражение на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) в Анкара и Истанбул начало на края на епохата Ердоган, съобщи Хабертюрк.

"Някои отново се опитват да притоплят приказките за "начало на края на Ердоган", написа на страницата си в Туитър Калън. "Утешават се със сценарии, които са далеч от истината. ПСР спечели 44,3 на сто от гласовете, а Републиканската коалиция - 51,6 процента. До 2023 година няма да има избори. Нека не превръщаме демократичната надпревара в идеологическа слепота", добавя говорителят на турския президент.

В Турция в неделя се състояха местни избори, които ПСР спечели на национално ниво, но загуби в повечето най-големи градове, в индустриални и туристически райни на страната.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят