Партията на Фараж фаворит във Великобритания, лява води в Холандия

В петък гласуват в Ирландия и Чехия, а в събота – в Словакия, Малта и Латвия

Партията на Фараж фаворит във Великобритания, лява води в Холандия

Партията на независимостта на Найджъл Фараж, която е за напускането на Великобритания на Евросъюза, печели евровота в страната, докато в Холандия начело е проевропейската ляво либерална партия "Демократи 66" с минимална преднина пред дясната "Христяндемократически призив". Това сочат първите предварителните данни от проведените в четвъртък избори за Европейски парламент (ЕП) в двете страни.

 

В петък гласуват в Ирландия и Чехия, а в събота – в Словакия, Малта и Латвия. В останалите европейски страни изборите ще се проведат в неделя.

 

В гласуването за новия Европейски парламент участват над 400 милиона души в 28-те страни от ЕС, които трябва да изберат 751 депутати. Резултатите ще бъдат обявени на 25 май. Европейският парламент се избира на всеки пет години чрез всеобщи преки избори. Броят на местата за всяка страна зависи от населението ѝ.

Ляво либерална партия води в Холандия с минимална преднина

Проевропейската ляво либерална партия "Демократи-66" води в Холандия с 15.6%, докато дясната партия "Християндемократически призив" е получила 15.2%. Това показват данните от екзит пол, представен от холандска телевизия късно снощи, предаде ДПА.

 

Изненадващо крайнодясната Партия на свободата е загубила подкрепа на изборите и е завършила едва на четвърто място. Подкрепата за евроскептичната партия на холандския популист Герт Вилдерс е спаднала от 17% през 2009 г. на 12.2%.

 

Народната партия за свободна демокрация на премиера Марк Рюте е с лек ръст в сравнение с 2009 г., достигайки 12.3%. Коалиционните ѝ партньори от Партията на труда са загубили 3 процентни пункта и взимат 9.6% от гласовете, сочат предварителните резултати.

 

Партията на Фараж се очертава като победител във Великобритания

 

Партията на независимостта на Найджъл Фараж, която се обявява за излизане на страната от ЕС и за ограничаване на имиграцията от източноевропейските страни, е на път да спечели изборите във Великобритания.

 

В Англия нямаше данни от екзит пулове, но според проучване на общественото мнение на YouGov партията на Фараж се подкрепя от 27% от избирателите. Тя е по-напред от опозиционната Лейбъристка партия, която събира 26% от анкетираните. Консервативната партия на премиера Дейвид Камерън е едва на трето място с 22 на сто.

 

Партията на "зелените" се подкрепя от 10 на сто от анкетираните. Влизащите в управляващата коалиция либералдемократи са на пето място с 9% и може изобщо да не влязат в Европейския парламент.

 

В Ирландия се очаква се "Шин фей" да има евродепутат

Над 3 милиона души имат право на глас в Ирландия на евроизборите в петък. Секциите са отворени от 7 до 22 часа местно време.

Очакванията на наблюдателите са по-големият партньор от управляващата в Ирландия коалиция - десноцентристката партия "Фина гейл", да спечели най-много места в ЕП - четири от общо 11. Прогнозите са, че по-малкият коалиционен партньор - Ирландската партия на труда ще понесе тежестта на протестния вот срещу строгите мерки за икономии.

Основната опозиционна сила центристката партия "Фина фойл" вероятно ще получи няколко места в зависимост това дали републиканската партия "Шин фейн" ще вземе две или три места.

Очаква се "Шин фейн", политическото крило на терористичната организация ИРА, да спечели за първи път един мандат от столицата Дъблин - един от трите избирателни района, на които Ирландия е разделена за европейските избори.

Политически новак е фаворит в Чехия

Прогнозите в Чехия са най-много мандати да спечели популисткото движение "Действие на недоволните граждани 2011" (АНО) на милиардера Андрей Бабиш.

В Чехия избирателните секции в цялата страна ще отворят врати в 14 часа местно време и ще затворят в 22 часа в петък. Онези, които не успеят да гласуват ще имат възможността да го направят в събота от 8 до 14 часа.

Рекорден брой кандидати 849 от 38 партии и обществени движения участват на евроизборите в Чехия.

Проведено в навечерието на изборите проучване показва, че симпатиите на чешките избиратели събира един "политически новак " - протестното движение ANO, което в превод от чешки означава "Да". Дебютът му беше на извънредните парламентарни избори през октомври 2013 г., като днес е част от управляващата коалиция с шестима министри.

Второто място се държи от Чешката социалдемократическа партия, водещият партньор в управляващата коалиция в страната.

Бившата управляваща Гражданска демократическа партия, която има 9 места в сегашния Европарламент, е малко вероятно да повтори постигнатото на последните избори, независимо че обещават да се борят за запазване на чешката крона.

Представители на Комунистическата партия на Бохемия и Моравия обявиха, че ще смятат за добър резултат, ако успеят да запазят сегашните си 4 места в Европейския парламент.

Евродепутатите не се ползват в голяма популярност в Чехия. В евроизборите обикновено участват едва около една трета от всички гласоподаватели.

Споделяне

Още по темата

Още от Евроизбори 2014