Партията на Кадиев "Нормална държава" тръгва с мото "Всичко отначало"

Учредителите приеха манифест за спасяване на България от олигархията

Георги Кадиев и всички учредители на партия "Нормална държава" носеха на ръката си бяла лента като символ на новото начало. БГНЕС

Напусналият БСП депутат Георги Кадиев представи в неделя новата си партия "Нормална държава“. Мотото на формацията ще е "Всичко отначало”.

Тя си поставя три основни цели, като на първо място е възстановяването на държавата, на второ - създаване на средна класа, която по думите на Кадиев, ще успее да задвижи българската икономика и на трето - връщане на българите от чужбина.

Лидерът Георги Кадиев заяви още, че държавата ни през последните 27 години е управлявана само от олигархия и с времето от държава се е превърнала просто в територия, като новата партия си поставя именно амбициозната задача да се бори именно срещу олигархията и корупцията.


"Държава, последна по икономическо развитие в Европейския съюз, не е нормална държава. Държава, в която смъртността е най-високата в ЕС, не е нормална държава. Държава, в която изоставените деца и децата сираци са най-много на глава от населението, не е нормална държава. Държава, в която продължителността на живот, щастието на хората е сред последните места в света, не е нормална държава", подчерта на учредителното събрания Кадиев.

"Държава, която е последна по икономическо развитие в ЕС, не е нормална”, заяви Кадиев.

По думите му за последните девет години, откакто България е член на ЕС, не Европа е дошла в България, а българите са отишли в (другите страни от) ЕС.

За 27 г. направихме от държавата си територия – без мечти, без идеи, напусната от 2 милиона души, които са извън страната си, работят и раждат децата си извън България. Всяка година град като Видин изчезва. След 50 години други хора ще дойдат у нас и ще говорят на друг език, каза Кадиев.

България е страна, в която група фирми са си разделили обществени поръчки, а корупцията е в особено големи размери, посочи той.

Коренът на това зло е политиката и това е мястото, откъдето може да започне решаването на този проблем”, каза още Кадиев.

Всички дошли на учредителното събрание носеха на ръката си бяла лента като символ на новото начало.

Според Кадиев в България няма нито една завършена пълна реформа, затова "пътят е да се започне всичко от начало".

В манифеста, който приеха учредителите, се настоява за спасяване на България от олигархията.

Забравете всякакви лични амбиции за кариера, ако изберете да бъдете член на партия "Нормална държава”, това не е вашата партия. Ние сме партия, за да дадем нещо. Ние сме от добрите”, обърна се Кадиев към учредителите.

Ангажиментът, който той пое пред делегатите беше: "Да остана същият. Да не ви предам, продам, да не мина от другата страна на линията, която разделя добрите от лошите."

Очаква се документите на партията да бъдат подадени в съда до май, така че тя да е готова за евентуален предсрочен вот.

Кадиев изключи възможността да си сътрудничи с другите отцепили се леви проекти – "Движение 21" на Татяна Дончева и АБВ на Георги Първанов.

Депутатът отказа да определи партията като лява, дясна или центристка, като по думите му същността ѝ ще си проличи от бъдещите действия и политики.

Споделяне

Още по темата

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?