Партията на канцлера Курц спечели изборите в Австрия

Вотът беше белязан от скандала с видеото от Ибиса

Себастиан Курц и приятелката му Сузане Тир в деня на вота. Сн. ЕПА/БГНЕС

Австрийската народна партия (АНП) на канцлера Себастиан Курц печели изборите за европарламент в Австрия, показват предварителните данни на Австрийското обществено радио и телевизия ОРФ, Австрийската осведомителна агенция АПА и частната телевизия АТФ. Партията на Курц печели вота с 34.5% от гласовете. Резултатът ѝ е със 7.5 на сто повече гласове от миналите избори за Европейски парламент.

Според анализатори изборите в Австрия може да се приемат и като тест за подкрепата на правителството, което дни преди вота беше разтърсено от скандалът, станал известен като "Ибисагейт". Преди вота се очакваше той да повлияе сериозно на Австрийската партия на свободата (АПС), чиито лидер Хайнц-Кристиян Щрахе беше главен герой в скандала.

Според предварителните резултати аферата от Ибиса се отразява с 2.2 процента минус на Австрийската партия на свободата, която получава 17.5 процента от гласовете. Преди нея се нарежда Австрийската социалдемократическа партия, която с 23.5 на сто от гласовете губи половин процент в сравнение с предходните избори, предаде БТА.

Партията на зелените печели прогнозни 13.5% и губи един процент, НЕОС запазват своите осем процента от гласовете на далите своя вот австрийци.

Според първи коментари АПС губи по-малко от очакваното. Ако прогнозата се запази, от 18-те парламентарни места, с които разполага Австрия в Европейския парламент, АНП ще получи девет (плюс две), АСДП запазва своите пет мандата, АПС губи един мандат и ще разполага с три, Партията на зелените ще загуби един депутат и ще разполагат с два мандата, НЕОС ще има един парламентарист в Европа.

Резултатите след преброяване на гласовете ще станат известни в 23 ч. тази вечер.

Видеото от Ибиса, заснето по време на тайна среща на австрийския вицеканцлер Хайнц-Кристиан Щрахе с представителка на предполагаем руски олигарх, доведе до политическа криза в Австрия.

Австрийският канцлер Себастиан Курц изрази надежда, че на тези европейски избори ще бъдат укрепени центристките партии, а не крайната левица и десница.

Курц заяви във Виена, че се надява десноцентристката му Европейска народна партия да запази първото място в Европейския парламент.

Вотът в Австрия е и първи тест за подкрепа преди националните избори през септември след разпадането на управляващата коалиция на Курц.

В понеделник австрийският парламент ще гласува внесен от опозицията вот на недоверие на правителството. Курц каза, че очаква този вот да бъде подкрепен от социалдемократите и Австрийската партията на свободата, което би означавало падане на правителството.


Актуални резултати от изборите в страните от ЕС може да видите тук.

Споделяне
Евроизбори 2019

Общо 27 формации са регистрирани за участие на предстоящите евроизбори на 26 май: 13 партии, 8 коалиции и 6 независими кандидати.

Вече е ясно под кой номер са подредени в интегралната бюлетина.

За всеки кандидат в листите на партиите и коалициите може да се гласува с преференция.

За първи път в бюлетината за тези избори партиите са с номера до 100, а преференциите започват от 101.

Партиите, коалициите и инициативните комитети, заедно със списъка на кандидатите за всяка формация, са публикувани на сайта на Централната избирателна комисия.

Списъкът на 3000-те секции, в които ще има машинно гласуване може да бъде изтеглен от тук.

Избирателите могат да проверят в коя секция трябва да упражнят правото си на глас по няколко начина.

Решено е и в кои държави извън България ще има секции за гласуване.

Още по темата

Още от Евроизбори 2019