Партията на Караманлис остава на власт в Гърция

Партията на Караманлис остава на власт в Гърция

Управляващата досега "Нова демокрация" печели убедително предсрочните парламентарни избори в Гърция, предадоха световните агенции в неделя. Партията на Костас Караманлис е получила подкрепата на 42.2 процента от гърците, които задължително гласуват, сочат социологическите проучвания. ПАСОК изостава с 38.5 на сто подкрепа.

Официалните резултати ще бъдат обявени по-късно. Все още не е ясно дали постигнатият резултат позволява на "Нова демокрация" да сформира самостоятелно правителство или ще ѝ се наложи да прави коалиция. Партията обаче е категорично против съвместно управление, така че анализаторите не изключват вероятността в Гърция да има други предсрочни избори.

Вотът се провежда по-рано, след като в средата на август гръцкият премиер-консерватор Костас Караманлис насрочи извънредните избори, което се тълкуваше като опит на управляващата "Нова демокрация" да остане във властта и да продължи с непопулярните реформи в страната. От тогава досега обаче доста спадна рейтингът на партията, дошла на власт през 2004 г. след 11-годишно управление на социалистите. Причината са скандали с източването на пенсионни фондове и страшните пожари, поразили страната през лятото.

Първите държавни мъже на Гърция упражниха правото си на вот. Президентът Каролос Папуляс пусна бюлетина в град Янина, съобщават гръцките медии. Ръководителката на гръцката Комунистическа партия Алека Папарига също гласува в атинския квартал "Перистери".

Според първите данни  комунистите вземат около 8 на сто от гласовете.

Изненадващо голяма подкрепа е получила и крайно дясната партия Лаос, която също ще влезе в парламента, сочат предварителните данни.В

Пет тежки проблема в икономиката очакват новото правителство, коментира в. "Вима", цитиран от БТА. 

Според изданието първият от тях са загубите, които новият кабинет ще трябва да компенсира в търговския баланс на страната на фона на кредитната задлъжнялост и регистрирания скок на еврото.

Възстановяването и преструктурирането на полоустров Пелопонес и на други райони,  пострадали от катастрофалните пожари това лято, също се предполага, че ще натоварят до краен предел икономиката и финансите на страната. 

Публичният дълг пък е достигнал доста високи нива и поставя под съмнение кредитния рейтинг на Гърция, пише изданието. Някои анализатори го определят като проблем номер едно за страната, тъй като обслужването му ще погълне огромен ресурс.

Преценява се, че пенсионното осигуряване ще бъде най-трудният въпрос за новия кабинет, тъй като държавата дължи на осигурителните фондове над 7 млрд. евро, докато тази сума в края на 2006 г. бе 5,6 млрд. евро.

Разходите за здравеопазване пък са нараснали до такава степен, че този пети проблем ще бъде сериозен воденичен камък за новото правителство, тъй като е свързан и със систематаза социално осигуряване.  

Ако тези проблеми не бъдат решени ефикасно, новият гръцки кабинет, който ще бъде съставен след днешните парламентарни избори, трудно ще може да упражнява каквато и да е социална политика и да търси решение и на другите социални, образователни и технологични проблеми, които пък кореспондират пряко с повишаването на конкурентноспособността на страната, смята в. "Вима". 

Споделяне

Още от Балкани

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?