Партията на Костов ще се казва Демократи за силна България (ДСБ)

Демократи за силна България е името на новата партия, която ще учредят в края на седмицата депутатите, напуснали СДС заедно с бившия премиер Иван Костов. Името, избрано от Инициативния форум за нова дясна формация, бе оповестено днес в Рилския манастир, където членове на форума, на граждански клуб "Диалог" и симпатизанти се събраха за молебен преди учредителното събрание на 30 май.

Името на новата формация за пръв път прозвуча от устата на игумена на Рилски манастир Драговитийския епископ Йоан в молебена с водосвет, който той отслужи в манастирския храм за здраве и успех на учредителите на новата партия.

Никой досега не е идвал за молебен в манастира по подобен повод, каза игуменът на рилската обител. "Това показва, че не Вие сами сте решили да дойдете тука, защото според нашата вяра тука е господарят Свети Иван Рилски и той 1000 години привлича българския народ в своя дом, за да приеме неговите молитви и след това да изпълнява както той знае и както той може нашите прошения. Затова с радост очаквах този молебен и според човешките сили и възможности взех участие в него", заяви епископът.

"Нарекохте вашата нова партия Демократи за силна България. Демократи за силна България - три думи, които олицетворяват вековните въжделения на българския народ - да бъдем всички наедно, да бъдем всички едно съзнание за това кое е добро и полезно за българския народ. Ние сме свидетели на това, което става в днешно време и как българският народ все повече и повече търси изход да намери, за да бъде и демократичен, и силни, и да се махнат всички онези вредни наслоения, които му пречат", каза епископът. Той отбеляза, че през вековете в историята на българския народ е имало върхове и низини.

Владиката призова учредителите за единство: "Като българин ще кажа - няма нищо по-ценно, по стойностно от това да сме обединени. Нека за пример да ни служат пръчките на хан Кубрат - когато са наедно вързани - никой не може да ги счупи, когато са разединени - всеки може да ни победи, да ни унижава и да ни подхвърля както лодката в бурното море".

Дядо Йоан пожела на учредителите на новата формация благодатта на Свети Иван Рилски да ги закриля и ръководи, да им дава мъдрост и сила за благото на българския народ и отечеството.

За името на партията Костов каза, че е било предпочетено от хората при многото срещи със симпатизанти в страната Костов се е помолил за успех на начинанието.

Инициативният форум за учредяването на новата партия, в който участват 7 депутати и 18 представители на гражданското общество, бе избран на 28 февруари на среща на напусналите СДС народни представители, членове на гражданския клуб "Диалог" и симпатизанти. Тогава бившият премиер и лидер на СДС Иван Костов обеща да бъде учредена нова дясна партия и прочете възванието "За силна България в обединена Европа".Според Иван Костов духът на българина трябва да се извиси, защото младите хора отиват там където духът е висок, където те са сигурни и имат възможност да бъдат благосъстоятелни, да са спокойни и да отглеждат децата си в средата на добродетели и ценности. В близките дни ще бъде обявен и символът на новата партия.

Костов и учредителите бяха гости на игумена на манастира, който ги почерпи с билкова ракия в игуменарницата.

Благословилият новата формация епископ е най-близкият от всички православни духовници до семейството на Симеон Сакскобургготски. Той благослови и княгиня Калина в деня на сватбата и с Китин Муньос. Дядо Йоан е член на Синода на патриарх Максим, който дълго време атакуваше правителството на Иван Костов, че поддържа алтернативния синод на Инокентий, регистриран за църковен лидер единствено от столичния кмет Стефан Софиянски.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?