Партията на Кунева атакува ГЕРБ за Македония

Препъвайки Скопие за ЕС, правителството на Борисов не решава проблеми, а затруднява диалога

сн. БГНЕС

"Движение България на гражданите” разкритикува отказа на България да подкрепи Македония за започване на преговори за членство в Европейския съюз. С това си решение правителството на Бойко Борисов лиши страната ни от възможността да отстоява своите виждания спрямо западната ни съседка чрез ЕС, тъй като практиката на европейската политика показва, че е по-добре отворените въпроси да се решават в рамките на преговорите, а не през медиите, се казва в позицията на партията, разпространена на 27 декември.

"С този акт правителството на Бойко Борисов не предлага решения на съществуващите проблеми, а напротив - прави диалога между съседните страни още по-труден и възпрепятстван. Обезсилена е гражданската опозиция срещу министър-председателя Груевски, който консолидира позицията си при наличието на "външен враг". Неприемливото говорене спрямо България няма да стихне. Няма да изчезнат и обструкциите за българския бизнес, българските инвестиции и общност. Няма да бъдат обезоръжени политическите сили в Македония, които се хранят от антибългарска пропаганда с вътрешни цели. Бъдещи опити за помощ от страна на България за европеизацията на Македония ще са повече от обречени", се казва в позицията на партията на бившия еврокомисар Меглена Кунева.

Според "Движение България на гражданите" подобряването на двустранните отношения и европейската перспектива на страните от региона не са приоритет на политиката на премиера Борисов. Целта на отказа е да се мобилизира вотът на националистически настроените избиратели в България.

"Това сочи отказът на ГЕРБ в последния момент, без никакви предварителни сигнали и действия от началото на мандата, в съчетание с наближаващите избори и драстичния спад в доверието към управлението на Борисов. Предвид вземането на решение чрез консенсус в ЕС, гръцката позиция по името би спряла Македония и без България да наложи вето. Историята ще запише "България", а не "ГЕРБ" в подателите на това писмо без дата. Използването на дадения външнополитически проблем за вътрешнополитически цели ще бележи допълнително взаимоотношенията между двете страни и може да бъде предпоставка за влошаване на сигурността, както вътре в Македония, така и в региона. Всичко това е обратно на националните интереси на България."

"Добросъседството, противно на схващанията в ГЕРБ, в този контекст значи своевременно сигнализиране за наличието на проблем, за набелязване на последващи действия и за очаквани резултати. Никое българско правителство не успя да постави своите изисквания, да предложи план за действие и да предприеме ефективни конкретни стъпки, с които да реши споровете. Такива именно са европейските практики, които, за съжаление, управляващите не усвоиха както във вътрешната, така и във външната си политика", се казва още в позицията на "Движение България на гражданите".

В средата на декември България се присъедини към Гърция по време на заседание на Европейския съвет, като зае твърда позиция спрямо Македония. София настоява да няма преговори за членство на Македония в ЕС докато Скопие не спре да води антибългарска кампания.

Докладите на Европейската комисия от 2009 г. насам препоръчват да започнат преговори с Македония, но насрочването на конкретна дата винаги се блокира от Гърция заради спора за името. Според Атина, ако бившата югорепублика получи названието "Македония”, това може да послужи като основание за териториални претенции към гръцката провинция със същото име.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа