Партията на Кунева иска проверка на разходите за митингите на БСП, ДПС, ГЕРБ и Бареков

Партия "Движение България на гражданите” настоява Сметната палата да провери разходите, направени от БСП, ДПС и ГЕРБ за партийните им митинги в София и Пловдив в събота, както и дали приходите на новия политик Николай Бареков отговорят на данъчните му декларации.

"По наши изчисления двете партии БСП и ДПС са платили за транспортни и логистични разходи за митинга в София около 1 млн. лв., а ГЕРБ в Пловдив - около 400-450 000 лв. Нашият основен въпрос и искане е да разберем какви са реалните разходи за организиране на тези митинги и дали те излизат от техните партийни субсидии. По наша информация тези разходи са нерегламентирани”, коментира Милен Керемедчиев от Изпълнителния съвет на партията пред журналисти във вторник.

От "България на гражданите” настояват за проверка и анализ на разходите на трите партии за целия ноември, "за да не се окаже изневиделица, че са похарчили по 20-30 хил. лв. - несравними с големите пари, дадени за транспорт, логистика, лозунги, реклама”.

Според Керемедчиев, двата партийни митинга биха стрували доста скъпо на данъкоплатците, ако разходите за събитията са от партийните субсидии, или по думите му от "нашите данъци, дадени за този цирк”.

"Искаме да знаем дали тези пари са дадени и похарчени по правилния начин или от кръгове около тези партии, които са готови да финансират такива събития, за да засвидетелстват подкрепа за една или друга партия”, обясни още Керемедчиев.

"Лицето Николай Бареков по наши изчисления е похарчил около 1 млн. лв. за един месец за своята кампания "България без цензура", като в тази сметка не влизат т.нар. платени клакьори”, коментира членът на ръководството на Движение "България на гражданите” Тома Биков.

"Това, което знаем е, че той на предишната си длъжност е получавал възнаграждение 6 000 лв. на месец. Което значи, че е спестявал тези пари в последните 15 години, за да ги инвестира в тази обществена акция”, изчисли Биков.

От "България на гражданите” призовават данъчна проверка да установи дали приходите на Николай Бареков отговарят на данъчните му декларации и ако това не е така, партията иска разобличаване на човека, който му ги дава.

Споделяне

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?