Партията на Кунева поиска незабавно отстраняване на Найденов и заместничката му

От БСП смятат, че само анкетна комисия в НС може да изясни случая "Дюни"

Прокуратурата и МВР да започнат незабавно разследване на министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов и на неговата заместничка Светлана Бояна, които веднага да бъдат отстранени от постовете им, а в Народното събрание да се създаде анкетна комисия, която да разследва случая със скандалната сделка за дюните в Несебър. За това призоваха в петък от партия "Движение България на гражданите" и от БСП.

Министърът и неговата заместничка с действията и бездействията си са допуснали реализирането на престъпната схема, позволила купуването и унищожаването на дюните край Несебър, твърдят от формацията на Меглена Кунева

Найденов и Боянова трябва незабавно да бъдат отстранени от длъжност, за да се избегне риск от възпрепятстване на разследването, а на фирмите и техните притежатели, чиито имена са забъркани в престъпната схема, да се направи пълна проверка, искат още от движението.

"Ако исканията ни не бъдат изпълнени в максимално кратък срок, ще считаме, че над Найденов и Боянова има разпънат политически чадър, а престъпното им поведение е протектирано лично от министър-председателя", пише в позицията.

В нея се припомня, че в случая държавата не само е ощетена с най-малко 3.5 млн. лева, но и с помощта на приближени до управляващите фирми са нанесени непоправими щети на природни забележителности, каквито са дюните край Несебър, които са превърнати в строителна площадка, макар да са включени в защитената зона към "Натура 2000".

"Не приемаме нито едно от оправданията на премиера Бойко Борисов, на министър Мирослав Найденов и на заместник-министър Светлана Боянова, които чухме през последните дни. За нас сделката с купуването и унищожаването на дюните край Несебър в навечерието на новогодишните празници носи корупционен заряд и няма как да бъде извършена без знанието и разрешението на висши политически фактори", пише в становището на партията.

На сходно мнение са и социалистите, които вече поискаха оставката на Найденов.

БСП ще настоява да бъде създадена парламентарна комисия, която да проучи случая със застрояването на дюните в Несебър. В петък лидерът на партията Сергей Станишев призова управляващите да не си измиват ръцете по случая с тройната коалиция.

По думите на Станишев, комисията трябва да изясни защо не е била изготвена специализираната карта на Черноморското крайбрежие, подготвена от предишното управление и прекратена с идването на ГЕРБ на власт.

"Ясно е, че това е корупционна система и ние ще искаме парламентарна анкетна комисия, а не измислена комисия на г-н Миро Найденов, който е част от цялата схема очевидно - парламентарна анкета комисия с паритетно представителство на различните парламентарни групи, ако искаме да знаем истината - кой стои зад това, какви са интересите, каква е реалната оценка на този имот и защо не са направени действията, които са вменени на правителството от закона и които предишното правителство е направило. Има цялата документация", обясни позицията на формацията си Станишев.

Същевременно общинският съветник в София от ДСБ Атанас Атанасов заяви, цитиран от БГНЕС, че не може да се очаква кой знае какво действие от страна на властта. "Не може да очакваме от Бойко Борисов ход да разкрие далаверата, защото тя е плод на неговото управление. Би следвало новият главен прокурор, избран с тежката подкрепа на управляващите – Сотир Цацаров, да бъде посрещнат от опозицията с този сигнал", твърди Атанасов.

"Независимо от всички приказки, които ни разказва министър-председателят, става въпрос за далавера на управляващите, защото, както виждаме, там са забъркани неслучайни хора, включително и така нареченият кумец на Цветан Цветанов", обясни бившият шеф на контраразузнаването.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?