Партията на Кунева предложи Бисер Манолов за шеф на БНБ

Партията на Кунева предложи Бисер Манолов за шеф на БНБ

Бившият председател на Фонда за гарантиране на влоговете в България и настоящ член на управата му Бисер Манолов ще бъде номиниран за управител на Българската народна банка (БНБ) от "Движение България на гражданите". Това е решил Изпълнителният съвет на движението на свое заседание във вторник, съобщиха от партията.

Според обсъжданите в момента в парламента правила за избор на нов гуверньор на Централната банка на мястото на дискредитирания Иван Искров, всяка парламентарно представите политическа сила има право да предложи свой претендент за поста. Плановете се листата с имената на номинираните да стане ясна на 17 юни и до 1 юли БНБ да има нов управител.

Очаква се кандидатурата на Манолов да бъде обсъдена на среща на парламентарната група на Реформаторския блок по-късно вечерта. Засега намеренията на Реформаторите са да имат претендент, подкрепен от групата, а не от отделни партии в блока.

Бисер Манолов има магистърска степен по управление на инвестициите от УНСС. От 2003 г. до 2011 г. в продължение на два мандата е начело на Фонда за гарантиране на влоговете
в банките. От 2011 г. до момента е член на управителния съвет на фонда.

Досега официално е издигната само кандидатурата на ГЕРБ, която е сегашният съветник в Международния валутен фонд (МВФ) Димитър Радев, който е познат и като заместник-министър на финансите у нас.

От ДБГ съобщиха още, че Изпълнителният съвет на партията е потвърдил във вторник искането за единна регистрация на Реформаторския блок на изборите. Във връзка с това Съветът е утвърдил и проект на коалиционно политическо споразумение за явяване на местния вот като продължение на ангажимента на партиите от Блока да участват заедно в пълен цикъл избори, поет с учредителното споразумение.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?