Партията на Кунева претопли идеята за "пътна карта" на РБ и кани БНД в коалицията

Найден Зеленогорски и Борислав Великов. Снимка: БГНЕС

Партията на Меглена Кунева ДБГ се опитва да консолидира Реформаторския блок (РБ) чрез претопляне на старата идея за "пътна карта" на Блока и приобщаване към него на още партии като тази на депутата Борислав Великов БНД. Предложенията бяха обявени на пресконференция във вторник от депутата от ДБГ и съпредседател на РБ Найден Зеленгорски.

Другият съпредседател на РБ – лидерът на ДСБ Радан Кънев, мина в опозиция заедно с депутатите от партията и тези от гражданската квота. От края на м.г. той се е заел със създаването на нов десен политически проект, който да отстоява истинските реформи и да е алтернатива на сегашното управление ГЕРБ-РБ, подкрепяно от ПФ и АБВ.

В кризисната ситуация на разделение Борислав Великов реши да остане с ДБГ, СДС и партиите НПСД на Корман Исмаиалов и БЗНС на Николай Ненчев.

Любопитен момент е, че именно Радан Кънев настояваше през 2014 г. за включването на формацията на Борислав Великов "Българска нова демокрация" в РБ и макар че това не се случи, остана като възможност чрез избираемо място в листата на бившия царист Великов, който в момента е депутат от Блока.

Зеленогорски съобщи още, че предлагат изработване на "пътна карта" за укрепването на РБ в срок до две седмици.

В състава на работната група, която ще изготви единния документ, влизат представители на всички партии, както и непартийни депутати, се казва в съобщението на пресцентъра на ДБГ. Представители на т.нар. "гражданска квота" обясниха пред Mediapool , че още не са решили дали ще участват активно в "укрепването на РБ".

Идеята за "пътна карта" бе лансирана от партията на Меглена Кунева в края на 2014 година след последните разногласия между двете основни партии в РБ – ДСБ и ДБГ – по въпроса за единно лидерство на коалицията и как случи.

ДСБ настояваха за избиране на единен лидер на блока, изтъквайки, че насипният вид на коалицията няма да позволи продължаване на реформите. Партията на Кунева, подпомгната от СДС, саботира избора на единен лидер, но пък излезе с контрапредложение за "пътна карта", която да посочи важните моменти в бъдещото развитие на РБ.

Вече повече от година до изработването на въпросната карта така и не се стигна, но сега ДБГ предлага това да стане в кратки срокове, което би дало възможност на ДСБ да преосмисли излизането си в опозиция и плановете за нов политически проект, различен от РБ.

На въпрос за проекта на Радан Кънев, Зеленогорски заяви "три пъти мери, един път режи" и каза, че не иска Реформаторският блок да се разделя с ДСБ, защото практиката показвала, че дясното в страната успява само обединено.

"Да направиш проект, който три последователни пъти си качва резултати, и накрая да го торпилираш, не е разумно", каза Зеленогорски. Според него обществото никога нищо не е печелило от разделението в дясно.

Зеленогорски напомни, че тази седмица ще се проведат и преговори с коалиционния партньор ГЕРБ за актуализация на управленските приоритети и програма, с което се цели ускоряването на реформите в правосъдието, образованието, здравеопазването, изборното законодателство и други.

Участие в преговорите ще вземе и здравният министър Петър Москов, който в края на миналата година не последва ДСБ в излизането ѝ в опозиция, каза Зеленогорски. От останалите партии в преговорите с ГЕРБ влизат Даниел Вълчев от "Движение България на гражданите", Веселин Пенев от Народна партия "Свобода и достойнство", Костадин Марков от СДС. Поканена е БЗНС на Николай Ненчев, но все още не е излъчила представител.

Споделяне

Още по темата

Още от България