Партията на Кунева задава на премиера 17 въпроса за "Южен поток"

Партията на Меглена Кунева "Движение България на гражданите" изпраща до премиера Бойко Борисов отворено писмо със 17 въпроса, свързани с проекта за газопровода "Южен поток".

Няколко дни преди в петък да бъде подписано инвестиционното решение за проекта според партията на Кунева липсва информация за параметрите на проекта и действията на кабинета.

От партията питат "Колко ще струва "Южен поток" и кой ще плати сметката?", "Каква ще е цената на километър от българската отсечка на "Южен поток" и колко километра ще е дълго трасето? Вече знае ли се къде точно ще минава през територията на страната ни?" , "Какви ще са приходите за страната ни от транзитни такси?", "Колко процента от досегашните приходи от транзитни такси ще изгуби България", "Получила ли е България от Европейската комисия дерогация, т.е. изключение от прилагане на принципа за достъп на трети страни до инфраструктурата на "Южен поток"?".

Освен това в писмото се иска информация за цената на изграждането на газовата инфраструктура за "Южен поток" в сравнение с цената на "Северен поток"  и се посочва разминаване в логиката - за газопровода България да приема руско финансиране, при положение, че отказва същото за проекта АЕЦ "Белене".

"Истината е, че докато замазват очите на българите с референдуми, се прави опит решението за "Южен поток" да бъде взето. На всички нас, обаче, ни е необходим информиран избор, дебат и прозрачност", пишат в писмото си от "Движение България на гражданите". Според партията въпросът на въпросите е дали премиерът е в състояние да защити националните интереси.

Споделяне

Още по темата

Още от България