Партията на Кунева заложи уставно и активното използване на интернет

Новата формация не допуска кадри на ДС и търси по-широко гражданско участие

Лога на партията "Движение България на гражданите"

Дни преди учредителното събрание на 1 юли, бъдещата партия “Движение България на гражданите” (ДБГ) публикува поректоустава си, който не допуска членство на хора, свързани със структурата на бившата Държавна сигурност. Отсъствието на такава принадлежност ще се удостоверява чрез декларация, която всеки кандидат подписва.

В устава на сегашната управляваща партия ГЕРБ също има ограничителна клауза за кадрите на ДС, но само за участието им в ръководни и контролни органи на формацията. Първоначално това не попречи такива кадри да заемат постове в правителството и местната власт, но впоследствие започна процес на прочистване.

Като обявява, че Движението "е създадено в отговор на обществените очаквания за по-широко гражданско участие и за повече компетентност при изработването и провеждането на управленските политики", ДБГ отделя цялата втора глава в устава си на гражданското участие.

То ще става чрез "Гражданска мрежа", в която основа функция има съществуващото Сдружение "България на гражданите", което ще действа паралелно с партията.

Уставът задължава партията да има и "Форум за изработване на политики" (механизъм за получаване, анализ и обобщаване на мненията и предложенията на гражданите и гражданските организации по въпроси, свързани с развитието на българското общество и т.н.)

Предвидена е възможност за сдружаване в Дискусионни клубове на доброволен принцип. БСП е партията, която може би първа у нас закрепи уставно дискусионните клубове.

На използването на интернет е отреден отделен член в устава, който предвижда глобалната мрежа да се ползва активно за разширяване на гражданското участие и диалога.

Партията, чийто лидер ще е Меглена Кунева, се самоопределя като демократична и дясна, "отстояваща ценностите на свободата, на отговорността и на справедливостта". ДГБ си поставя три цели. Превръщане на България “в силна държава на свободни хора", държава "с ясна отговорност в борбата с бедността (решаването на болезнените социални проблеми – бедността, безработицата, неграмотността и социалното изключване), "държава, гарантираща справедливостта на своите граждани, в която успехът се основава на труд, образование, талант и инициативност”.

Начините, по които ще реализират тези си идеи от “България на гражданите” са три. Единият, разбира се е “участие в управлението”. Само преди дни пред Mediapool председателят на Инициативния комитет за сформиране на партията Йонко Грозев заяви, че целта на партията е управление и коалиции с БСП или с ГЕРБ не са невъзможни, но при “строго разписани правила”.

Според документа формацията може да се финансира от членски внос, собствени недвижими имоти, банкови лихви по парични депозити и ценни книжа, издателска дейност, банкови заеми и дарения. ДГБ са преценили, че отдаден на каузата им човек може да им остави имуществото си в наследство и затова като финансиране на партията е посочена и възможност за “завещания от физически лица”.

Споделяне

Още по темата

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?