Партията на Макрон получи зелена светлина за мащабни непопулярни реформи

Според окончателните резултати "Република, напред!" печели около 360 от 577 места в Националното събрание

Центристката партия на френския президент Еманюел Макрон "Република, напред!" спечели смазващо мнозинство на парламентарните избори, което ще ѝ даде възможност да проведе мащабни реформи. 
 
Създадената само преди година президентска партия и съюзеното с нея Демократично движение (МоДем) ще имат между 350 и 360 депутати от общо 577 в Националното събрание (долната камара на парламента) - значително над абсолютното мнозинство от 289 депутатски мандата, сочат почти окончателните резултати. 
 
Около половината от кандидатите на центристката партия на Макрон са на практика неизвестни лица от различни сфери на дейност. Сред тях има математик, бивш бикоборец и магистрати. В новото Национално събрание са избрани най-малко 205 жени при 155 през 2012 г.
 
Вотът премина обаче при  рекордно ниска избирателна активност, като над 56% от избирателите не упражниха правото си на вот. 
 
Френската социалистическа партия е големият губещ в тези избори, на които партията се сдоби с едва 34 депутатски мандата. Генералният секретар на партията Жан-Кристоф Камбаделис призна поражението и подаде оставка. 
 
"Левицата трябва да започне нов цикъл. Поставени са под въпрос нейните основни приоритети - държавата на благодентствието и разширяването на индивидуалните свободи", каза Камба.
 
Далеч зад президентското мнозинство, дясната партия "Републиканците" и центристките ѝ съюзници получиха между 126 и 136 депутатски мандата. За първи път в парламента влиза и  водачката на крайнодесния Национален фронт Марин Льо Пен, която е евродепутат.
 

Зелена светлина за мащабни реформи
 
Очаква се голямото мнозинство да даде възможност на 39-годишния Макрон относително лесно да прокара плановете си за промяна във френското трудово законодателство и да ревизира схемата за изплащане на помощи за безработни и пенсии. 
 
Според анализаторите французите трябва да се готвят за болезнени реформи. БиБиСи отбелязва, че възходът на Макрон се е случил толкова бързо, че французите са леко замаяни.
 
Много от тях се питат на къде ще поеме страната оттук нататък. 
 
Макрон иска да съкрати 120 000 държавни служители и да реформи изцяло пазара на труда и пенсионната система, като съгласува щедрите държавни пенсионни програми с частните.
 
Поставил си е амбициозната цел през следващите пет години да спести беюджетни разходи за пет години. 
 
При тази конфигурация на новия парламент държавният глава, който според сп. "Икономист" "ходи по водата", ще може веднага да се заеме с изпълнение на приоритетите си - внасяне на морал в политическия живот, реформиране на трудовото законодателство и засилване на борбата с тероризма. 
 
Тази седмица Макрон, който е убеден европеец и иска "силна Франция в силна Европа", ще отиде в Брюксел на срещата на върха на ЕС, добавя Франс прес.
 
Очаква се премиерът Едуар Филип да подаде оставка на своя кабинет и да състави нов, вероятно с незначителни промени. АФП посочва, че в първите дни на юли премиерът ще направи пред депутатите декларация за политиката на правителството.
 
"Французите избраха надеждата пред гнева"
 
"Преди година никой не си представяше, че е възможно подобно политическо обновление", заяви министър-председателят Едуар Филип.
 
 "Френските избиратели дадоха ясно мнозинство на президента на Републиката и на правителството. Това мнозинство има мисия: да работи за Франция. Французите избраха с голямо мнозинство надеждата пред гнева, оптимизма пред песимизма, доверието пред оттеглянето", продължи премиерът. 
 
”Въздържането от гласуване никога не е добра новина за демокрацията. Правителството я приема като свое неотложно задължение да успее. От тази вечер е време президентското мнозинство да се залови за работа. Това мнозинство ще бъде единно зад правителството, за да изпълни програмата на президента", каза премиерът Филип, цитиран от ДПА и Асошиейтед прес. 
 
39-годишният президент Макрон, неизвестен допреди три години, стана най-младият държавен глава, избран във Франция. Неговата партия, създадена преди малко повече от година, помете традиционните леви и десни партии, но въпреки това не постигна огромното парламентарно мнозинство, прогнозирано от някои предизборни анкети, отбелязва АФП. 
 
Дясната партия "Републиканците" и центристките ѝ съюзници получиха между 126 и 136 депутатски мандата.
 
Социалистическата партия, която имаше мнозинство в досегашното Национално събрание, бе разбита. Заедно със съюзниците си тя остава главната сила на левицата с 44-46 депутати, пред радикалната левица и комунистите (23 до 29 депутати).
 
Националистите срещу реформите на Макрон 
 
Лидерът на крайнолявата партия "Непокорна Франция" Жан-Люк Меланшон каза, че ще състави "сплотена, дисциплинирана и настъпателна група" в Националното събрание, предаде ДПА. 
 
Той нарече ниската избирателна активност "гражданска обща стачка" и каза, че мнозинството на президентската партия в парламента според него няма легитимността да въведе предложената от президента либерализация на трудовите закони. 
 
"Уведомявам новите власти, че на терена на социалните закони няма да им бъде отстъпен нито метър без борба", добави крайнолевият лидер. 
 
Крайнодесният Национален фронт ще получи 8 депутатски мандата, а неговата водачка Марин Льо Пен, която е евродепутат, влиза за първи път в Националното събрание. "Изправени пред блока-мастодонт на системата, ние сме единствената сила, която оказва съпротива срещу обезличаването на Франция", каза снощи Марин Льо Пен. Но малкият брой депутати, които не са достатъчни за парламентарна група, слага край на надеждите ѝ, родени от националистическата вълна в Европа, отбелязва АФП.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?