Партията на Макрон вероятно ще има най-голямото мнозинство от времето на де Гол

Факторът "Макрон" от президентските избори ще се прехвърли и на парламентарните

Партията на Макрон вероятно ще има най-голямото мнозинство от времето на де Гол

Партията на френския президент Еманюел Макрон ще спечели парламентарните избори с доста сериозна преднина и е на път да постигне от най-големите мнозинства в съвременната история на Франция. Това сочат резултатите от проучване на Ипсос/Сопра-Стерия, цитирани от Ройтерс.

Мнозинството в новия парламент е от изключително важно значение за новия френски президент, за да може той да прокара своите амбициозни планове за реформи.

 

Според изследването на първия тур на парламентарните избори в неделя партията на Макрон "Република, напред!" ще спечели 29,5 процента от гласовете - доста повече от "Републиканците" и съюзниците им от център-дясно, които ще получат 23 процента.

Прогнозираният резултат за крайнодесния Национален фронт е 17 процента, а за формацията "Непокорна Франция" 12,5 процента. За социалистите ще са 8,5 процента от гласовете.

Прогнозираното парламентарно мнозинство за партията на президента след втория тур е от порядъка на 385-415 депутатски места - от 577 възможни - и така има потенциала да се окаже най-голямото след внушителната победа на Шарл де Гол на изборите през 1968 г.

Според изследването останалите мандати в парламента ще се разпределят по следния начин: 105-125 за "Републиканците", 20-25 за социалистите, 12-22 за "Непокорна Франция" и 5-15 за Националния фронт.

Проучването е извършено между 2 и 4 юни сред 2103 анкетирани. 68 процента от запитаните са заявили категорични предпочитания към даден кандидат, а при подкрепящите партията на Макрон този дял е 75 процента.

Центристката партия на новия френски президент се е класирала на първо място при гласуването за парламентарните избори в страната в 10 от 11-те едномандатни избирателни района, които представляват французите в чужбина, предаде Ройтерс, като се позова на министерството на външните работи.

Парламентарните избори във Франция ще бъдат произведени на два тура - съответно на 11 и на 18 юни. Французите в чужбина гласуваха за първия тур на 3 и 4 юни. На втория обаче те ще гласуват заедно с всички останали свои сънародници на 18 юни.

Партията на Макрон "Република, напред!" води след първия тур в 10 от 11-те едномандатни избирателни района, които представляват французите в чужбина. Избирателната активност е била ниска, 19,1 процента.

Факторът "Макрон" вероятно ще се прехвърли и на парламентарните избори

Преди парламентарните избори във Франция партиите губят свои традиционни бастиони, а кандидатите сменят лагера си. Еманюел Макрон, който съвсем неотдавна стана най-младият лидер на Франция след Наполеон, вероятно ще преначертае политическата карта чрез своята партия, основана само преди година, пише във вторник агенция Ройтерс.

Допреди победата на Макрон на президентските избори миналия месец подобен развой изглеждаше невероятен. Много от политическите анализатори се отнасяха скептично към възможността новосъздадената партия на бившия банкер да спечели повече от половината от 577-те мандата в Националното събрание при толкова много непознати за избирателите кандидати в нейните редици.

Но сега дори и някои представители на Социалистическата партия на бившия президент Франсоа Оланд и крайнодесния Национален фронт публично заявяват, че "Република, напред!" най-вероятно ще спечели мнозинство и просто призовават избирателите да направят това мнозинство колкото може по-малко.

В същото време консервативната партия "Републиканците", която според социологическите изследвания е втора сила след формацията на Макрон, има някакви чезнещи надежди, че ще заеме позицията на балансьор във властта.

"Всичко рухва. Ето, този район например беше наша непревземаема крепост, но огромният ни извор на гласове пресъхна след президентските избори", казва пред ройтерс Себастиан Венсини, висш представител на Социалистическата партия, за своя регион Окситания. Там социалистите в момента контролират две трети от избирателните райони, но се очаква да загубят повечето от тях.

Водачката на Националния фронт Марин льо Пен спечели първия тур на президентските избори в Окситания, а позиции там набира и крайнолявата партия "Непокорна Франция" на Жан-Люк Меланшон, която допринесе социалистите да останат без всякакви шансове на президентските избори. Но за Венсини "най-голямата заплаха идва от желанието на френските избиратели да дадат на Макрон мнозинство".

Според социологическите изследвания това важи в пълна сила за цялата страна, що се отнася до парламентарните избори, отбелязва Ройтерс и цитира данните на друга социологическа агенция. Седмично проучване на компанията "Ъпиниън уей" показа, че "Република, напред" ще получи 335-355 мандата от 577 възможни, републиканците 145-165, имащите мнозинство в момента социалисти ще получат унизителните 20-35 места, а Меланшон и неговите съюзници комунистите - 21-34 мандата.

Макрон и екипът му ясно съзнават важността на парламентарното мнозинство за неговите планове за реформи. Сред тях е цялостно преустройство на трудовото законодателство в полза на бизнеса, намаляване на корпоративния данък, както и петгодишни публични инвестиции в размер на 50 милиарда евро в области като професионалното обучение и възобновяемите енергийни източници.

"Ако не разполагаме с мнозинство, ще изпаднем в блокаж", каза пред Ройтерс 28-годишният Пиер Персон, съветник на Макрон и кандидат за депутат, докато раздаваше агитационни

листовки на оживен пазар в Париж.

Губещите

 

Залогът също е голям за Льо Пен и нейния заместник Флориан Филипо. Евентуален неприятен резултат за Фронта може да предизвика проблеми за ръководната роля на Льо Пен. Нейните позиции така или иначе бяха отслабени от по-малкия от очакваното процент от гласовете, който тя получи на балотажа на президентските избори срещу Макрон.

С оглед на вероятността за формиране на местни коалиции срещу Националния фронт, при които ще има договорки между кандидати да се оттеглят и да подкрепят съперника на Фронта с най-големи шансове, крайнодясната партия може да се окаже с най-малкия брой депутати от всички от водещите партии - въпреки че според социологическите проучвания между една четвърт и една трета от избирателите подкрепят политиката ѝ.

На изборите ще се явят общо 7882 кандидати в 577 избирателни района. Правилата на френската мажоритарна система предвиждат, ако в неделя в даден избирателен район нито един кандидат не спечели над половината гласове, всички след него, които имат поне 12,5 процента, също да отидат на балотаж.

Един от кандидатите на "Република, напред!", които ще се явят в избирателни райони, минаващи за традиционни крепости на други партии, е Мунир Мажуби, 33-годишният държавен секретар по въпросите на цифровизацията. Той ще се изправи срещу водача на социалистите Жан-Кристоф Камбаделис в един от едномандатните избирателни райони на Париж. От 20 години неизменно за представител в Националното събрание оттам бива излъчван Камбаделис.

Кандидатите на партията на Макрон включват още бивш бикоборец, пенсионери и предприемачи, много от които нямат никакъв политически опит.

Дори ако социологическите изследвания познаят и Макрон да спечели голямо мнозинство, той пак ще бъде изправен пред предизвикателството да запази единна разнородната в политическо отношение формация, каквато е неговата, пише Ройтерс.

Някои от хората в екипа му на практика са разбунтували се представители на Социалистическата партия, а други идват от лагера на десницата, и по-специално от центристкото крило на "Републиканците". Между тези две групи от хора има значителна идеологическа пропаст.

Въпреки социологическите прогнози обаче нищо не е сигурно. Появили се в общественото пространство твърдения за непочтени действия на един от министрите на Макрон, очакваната ниска избирателна активност и сложните конфигурации на балотажа са все фактори, които са в състояние да поднесат изненада в изборните резултати.

Победата на Макрон на президентските избори, огромният възход на партията му и почти безгрешните му първи няколко седмици във властта обаче карат кандидатите за парламента да преосмислят предизборната си стратегия.

Много от тях, които макар и да не са от листата на "Република, напред!", или не пропускат да споменават в своите агитационни материали, че са кандидати на "президентското мнозинство" - което означава, че ще подкрепят внасяните от президента законопроекти - или най-малкото посочват, че ще подкрепят Макрон, ако бъдат избрани.

Сред тях има кандидати както от социалистите, така и от "Републиканците", а дори и такива, които по принцип са съперници на кандидатите на "Република, напред!" Един от кандидатите на социалистите дори е включил в предизборния си плакат снимка, на която се ръкува с Макрон.

Тези многозначителни политически позиции и изцяло новият политически ред, който те въплъщават, правят нещата доста трудни за твърдите републиканци и социалисти, които се надяват да възродят своите изпаднали в тежко положение партии.

Макар че се очаква "Републиканците" да бъдат най-голямата опозиционна формация, семената на раздора в редиците им вече бяха посети.

Премиерът и двама от министрите на Макрон, единият от които е и кандидат за депутат от "Република, напред!", идват от редиците на "Републиканците". Сред кандидатите за депутати на десницата има такива, които казват, че ще подкрепят някои от реформите на президента, докато други отхвърлят каквото и да било сътрудничество.

В крайнолявата част на политическия спектър пламенният оратор Меланшон се очертава като бъдещето на френската левица - и прави труден живота на социалистите, също загубили свои представители, които се вляха в редиците на Макрон.

Меланшон е кандидат от Марсилия, където според местни социологически изследвания той има големи шансове да спечели.

"Не искам да отслабвам Социалистическата партия, искам да заема мястото ѝ", каза пред репортери Меланшон. На първия тур на президентските избори за него гласуваха една пета от избирателите.

Ако бъде избран - дори и със съвсем малка парламентарна група - Меланшон вероятно ще е един от най-шумните опоненти на Макрон в Националното събрание заедно с Льо Пен. Тя също беше сред загубилите кандидати на президентските избори и прогнозите за нея се, че най-вероятно ще победи в своя избирателен район в Северна Франция Енен-Бомон.

Националният фронт и крайнодесните му съюзници спечелиха само два мандата през 2012 г., но са си поставили за цел този път да спечелят цели 40 депутатски места.

Ако спечели представителство в парламента, Льо Пен ще може да атакува Макрон. Но според социологическите проучвания не е много сигурно дали тя ще премине прага от 15 депутатски места за съставяне на парламентарна група - което дава повече време за говорене от парламентарната трибуна и достъп до висшите постове в парламента. "Очакваме среден по сила резултат", казва пред Ройтерс пожелал анонимност представител на Националния фронт.

 

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Европа