Партията на Меркел губи в две от трите провинции, гласували в неделя

Антиемигрантската и евроскептична "Алтернатива за Германия" влиза и в трите парламента

Партията на Меркел губи в две от трите провинции, гласували в неделя

Първите прогнозни резултати от проведените в неделя избори за местен парламент в три ключови германски провинции потвърждават очакванията, че германският канцлер Ангела Меркел и нейната консервативна партия Християндемократически съюз (ХДС) ще бъдат наказани от избирателите заради начина, по който се справят с мигрантския въпрос, съсредоточил изцяло вниманието на Германия, след като около един милион пришелци влязоха в страната през миналата година, съобщават информационните агенции.

Представителите на ХДС губят в две от трите провинции на днешните местни избори. Според оповестените данни от екзит пол пък евроскептичната и антиемигрантска партия "Алтернатива за Германия" влиза в парламентите и на трите провинции. Така тя вече ще е представена в парламентите на 5 от 16-те германски провинции.

Християндемократите остават най-голямата партия в източната провинция Саксония-Анхалт с 30,5 процента, но "Алтернатива за Германия" печели 21,5 процента от гласовете в провинцията, изпреварвайки социалдемократите, които са коалиционен партньор на Меркел във федералното правителство. „Алтернатива за Германия” надхвърля и предварителните прогнози, които ѝ даваха 18-19 процента, с което за първи път стига до второто място в някоя от германските провинции.

Зелените се нареждат на първо място в Баден-Вюртемберг с 32,55 процента от гласовете, изпреварвайки християндемократите, които печелят 27,5 процента.

Според оповестените данни социалдемократите печелят в Райнланд-Пфалц с 37,5 % срещу 33 % за християндемократите.

Избирателите се отдръпват от Меркел заради нейната либерална политика към бежанците, при което дясната популистка партия "Алтернатива за Германия" (АГ) се облагодетелства от масовия приток на бежанци в страната, пише ДПА.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?