Партията на Меркел обещава премахване на безработицата и повече пари

Ангела Меркел и Хорст Зеехофер

Управляващите консерватори на канцлерката Ангела Меркел в Германия дадоха предизборно обещание да ликвидират безработицата и да осигурят пълна заетост, предаде Ройтерс.

В утвърдената от двете сестрински десни партии (християндемократите на Меркел (ХДС) и баварската ХСС) програма в навечерието на парламентарните избори на 24 септември, се дават също така уверение на избирателите, че в най-голямата европейска икономика, която в момента се радва на стабилен икономически ръст, няма да се вдигат данъците и ще се инвестира повече.

 

Обещават се също повече средства за полицията с цел поддържане на реда и укрепване на сигурността, строеж на 1,5 млн. нови жилища през следващия парламентарен мандат, по-силна финансова подкрепа за семействата и разширяване на мрежата на широколентовия интернет в Германия.

Двете сестрински партии, които се очаква да спечелят изборите, смятат да постигнат пълна заетост но 2025 г., което според тях означава безработица под 3 процента (сега тя е 5,5 процента). "Мисля, че можем да постигнем това", каза Меркел в понеделник на съвместна пресконференция с лидера на ХСС - баварския премиер Хорст Зеехофер, представяйки програмата, озаглавена "Просперитет и сигурност за всички".


В сферата на външната политика Меркел предлага "План Маршал" за Африка с цел да се намали броят на мигрантите, бягащи към Европа. Двете партии изразяват готовност да работят с новото френско правителство за постепенно развитие на еврозоната стъпка по стъпка, но се обявяват срещу издаването на еврооблигации за дълговете.

Предизборните анкети вещаят на консерваторите солидна преднина пред левоцентристката Германска социалдемократическа партия, но и необходимост от друга партия като коалиционен партньор за управление на десницата. В момента съюзът ХДС/ХСС има предпочитанията на около 40 на сто от избирателите срещу 24 на сто за ГСДП, която е сегашният коалиционен партньор на Меркел.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?