Партията на Меркел с най-високо доверие от пет години насам

Партията на Меркел с най-високо доверие от пет години насам

Подкрепата за Християндемократическия съюз на германския канцлер Ангела Меркел е достигнала най-високо равнище от пет години насам. Това съобщи Ройтерс, като се позова на ново допитване на общественото мнение, осъществено 10 месеца преди парламентарните избори в Германия, предвидени за септември догодина.

Допитването на телевизия А Ер Де показва, че партията на Меркел се радва на 40-процентна подкрепа – най-доброто ѝ представяне от 2007-ма година насам.

Опозиционната Германска социалдемократическа партия получава одобрението на едва 30 процента от германците.

Допитването показва още, че Меркел няма основание да се притеснява за рейтинга си, защото се ползва с подкрепата на 53 процента от сънародниците си. Кандидатът на социалдемократите Пеер Щайнбрюк има 36% подкрепа.

Действията на Меркел за справяне с дълговата криза в еврозоната и нейният скромен и внимателен подход ѝ спечелиха уважението и доверието на германските гласоподаватели, коментира Ройтерс.

Слабото представяне на по-малкия ѝ коалиционен партньор обаче може да усложни сформирането на правителство след изборите през септември 2013 г. Свободните демократи според проучването биха спечелили едва 4%, което е под петпроцентния праг за влизане в парламента.

Партията на Зелените, която е предпочитаният партньор на социалдемократите, получава 14% от гласовете или с 3% повече от предишно проучване.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа