Партията на Меркел с рекордна подкрепа и шанс за абсолютно мнозинство

Партията на Меркел с рекордна подкрепа и шанс за абсолютно мнозинство

Ролята на германския канцлер Ангела Меркел в гръцката криза е повишила доверието към нейната партия. Ако изборите бяха днес, християн-демократите биха спечелили абсолютно мнозинство, показва социологическо проучване, публикувано в неделя и цитирано от Ройтерс.

Това става ден, след като сп. Шпигел съобщи, без да назовава източник, че Меркел е решила да се кандидатира за четвърти мандат на канцлерския пост и е започнала да планира кампанията за своето преизбиране през 2017-та година.

Тя управлява Германия от 2005 година, този път (както и в първия си мандат) - в коалиция с Германската социал-демократическа партия. След третия мандат на Конрад Аденауер, завършил през 1961 година, консервативният блок ХДС/ХСС никога не е управлявал самостоятелно с абсолютно мнозинство в Бундестага, посочва Ройтерс.

Социологическо проучване на института Emnid по поръчка на седмичника "Билд ам зонтаг” дава на християн-демократите от Меркел и на тяхната сестринска партия от Бавария – Християн-социален съюз – подкрепа от 43 процента от избирателите.

Така за първи път от юни 2005 година подкрепата за ХДС/ХСС е равна на общия процент, събран от всички останали партии, които биха преодоляли 5-процентовата бариера за влизане в Бундестага.

Споделяне

Още от Европа