Партията на Меркел спечели ключовите избори в Северен Рейн-Вестфалия

Партията на Меркел спечели ключовите избори в Северен Рейн-Вестфалия

Християндемократическият съюз на канцлера Ангела Меркел печели изборите в провинция Северен Рейн-Вестфалия, показват първите данни от екзитпол проучвания, цитирани от германските телевизии А Ер Де и Цет Де Еф.


В изборите за регионален парламент консерваторите на Меркел получават 34.5 на сто от гласовете, а социалдемократите – 30.5 на сто. На трето място с 12 процента е Свободната демократическа партия. В парламента на провинцията влизат и популистите от "Алтернатива за Германия", подкрепени от 7.5 на сто от гласувалите, както и Зелените, които имат 6 на сто.

Съюзът на Меркел побеждава съперниците си от център-лявото в германската провинция с най-голямо население, която традиционно бе бастион на Германската социалдемократическа партия и това е сериозен удар за Мартин Шулц, съперника на Меркел на парламентарните избори през септември, отбелязва Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Резултатът на Зелените, по-малкият коалиционен партньор на социалдемократите в провинцията, означава, че управляващата коалиция там губи мнозинството си.

Ханнелоре Крафт, която бе водачът на социалдемократите в Северен Рейн-Вестфалия досегашен премиер на провинцията, обяви, че подава оставка като зам.-председател на партията. Поемам цялата отговорност. От този момент напускам поста лидер на ГСДП в Северен Рейн-Вестфалия и на заместник-председател на партията на федерално равнище, каза Крафт. "Желая успех на победителя в изборите - Армин Лашет (водача на партийните листи на ХДС)", заяви тя, като по същество призна поражението си.

В сравнение с резултатите от миналите избори, социалдемократите губят над 8% от гласовете.

Провинциалните избори в Северен Рейн-Вестфалия се смятат за генерална репетиция за парламентарния вот в Германия на 24 септември, когато ще бъде избран нов състав на парламента (Бундестага), а след това и канцлер. Тази провинция е 4-та по големина сред всички 16 в Германия, но е най-многочислена – там живеят около една четвърт от всички германски избиратели (над 13 милиона). В миналото конфигурацията на политическите сили в тази провинция неведнъж се е оказвала модел за централното правителство.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?