Партията на Меркел спечели местните избори в Саксония

Християндемократическият съюз (ХДС) на германската канцлерка Ангела Меркел е на път да запази властта си в източната провинция Саксония, след като спечели проведените в неделя местни избори, а евроскептичната партия "Алтернатива за Германия" (АГ) ще има за първи път депутати в провинциалния парламент, съобщи Ройтерс.

Християндемократите, които управляват Саксония от обединението на Германия през 1990 г., събраха почти 40 процента от гласовете, следвани от партията "Левите" на второ място и социалдемократите на трета позиция.

АГ, която беше създадена през 2013 г. с цел да се противопостави на спасителните планове в еврозоната, надмина всички прогнози, като спечели около 10 процента. Изглежда, че АГ ще измести утвърдени партии като Зелените и свободните демократи, които отпаднаха от провинциалния парламент.

Министър-председателят на Саксония Станислав Тилих от ХДС ще трябва да намери нов партньор на мястото на свободните демократи. Той вероятно ще сформира коалиция със социалдемократите, които са по-малък партньор на Меркел във федералното правителство, посочва Ройтерс.

Споделяне

Още от Европа