Партията на Меркел спечели убедителна победа на ключови регионални избори

Райнер Хазелоф

Християндемократическият съюз (ХДС) на федералната канцлерка Ангела Меркел печели убедително произведените в неделя избори в източната германска провинция Саксония-Анхалт.

Това е последният регионален вот в Германия преди парламентарните избори през септември, които ще бележат края на 16-годишното управление на Меркел, отбелязва Франс прес.

ХДС получава 37,1% от гласовете в Саксония-Анхалт - малка провинция в бившата Източна Германия с главен град Магдебург.

Ройтерс отбелязва, че очертаващата се категорична победа ще даде импулс на кандидатурата на новия председател на ХДС Армин Лашет да наследи Ангела Меркел и като федерален канцлер. Резултат на християндемократите е с над 7 процента по-висок, отколкото на предишните регионални избори в Саксония-Анхалт преди пет години.

Крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" (АзГ) остава на второ място с между 20,8 процента. Тя бе втора и на предишните регионални избори с малко по-висок резултат - 24,3 процента. Всички останали партии в Саксония-Анхалт изключиха възможността за сътрудничество с "Алтернатива за Германия", която се опита да направи от строгите противоепидемични мерки в Германия тема на предизборната си кампания.

Трета на изборите в провинцията, която е била част от Германската демократична република (ГДР), е крайнолявата партия "Левите" с около 10 процента.

Вотът в Саксония-Анхалт е истински провал за Германската социалдемократическа партия (ГСДП). По-малкият партньор в управляващата на федерално равнище коалиция е чак четвърти с резултат от 8 процента – исторически минимум за партията в провинцията.

На пето място е либералната Свободна демократическа партия (СвДП) с между 6,5 и 7 процента.

Зелените, които са втори плътно след ХДС в сондажите за федералните избори на 26 септември и дори го изпреварват според някои анкети, са едва шести в Саксония-Анхалт с 5,9 процента (при 5,2 преди 5 години). Това известно отстъпление за главния съперник на Лашет за канцлерския пост, кандидатката на Зелените Аналена Бербок.

Популярният лидера на ХДС в провинцията Райнер Хазелоф, който е и неин премиер изрази задоволство, че хората са гласували срещу АзГ и подчерта, че "това е и послание към Берлин".

Армин Лашет имаше сериозна нужда от успех, за да мобилизира поддръжниците си и да консолидира позицията на консерваторите, които бяха паднали зад Зелените в социологическите проучвания, но отново излязоха начело. Най-голямата германска партия преживяваше вътрешни сътресения, свързани с провалите в борбата срещу третата вълна на коронавируса, скандали за корупция и вътрешната борба за наследяването на Меркел между Лашет и лидера на ХСС Маркус Зьодер, отбелязва вестник "Монд".

Саксония-Анхалт е силно обвързана с въгледобива провинция, която беше напусната от много свои жители след обединението на Германия миналия век. Това е плодородна почва за АзГ, която подхранваше страховете от притока на мигранти в страната и редовно обвинява Берлин, че е изоставил бившите източногермански региони, добавя вестникът.

Възможно е сега Хазелоф да се опита да създаде коалиция със социалдемократите и с подкрепящите бизнеса Свободни демократи. Друг вариант е коалиция със Свободната демократическа партия и Зелените, отбелязва британският в. "Гардиън", като посочва, че СДП е традиционен партньор на ХДС. Двете партии споделят обща неприязън към натрупването на публични дългове и засилиха подкрепата си на национално равнище.

Според коментар на "Шпигел" вчерашните резултати са "почти нещо като реванш" за консерваторите на Меркел, след серията отрезвяващи резултати тази пролет.

Въпреки очевидната способност на консерваторите да привлекат по-голяма подкрепа, резултатите сочат, че АзГ остава стабилно втората най-популярна партия в Саксония-Анхалт, където на предишни избори спечели близо една четвърт от гласовете, отбелязва в. "Ню Йорк таймс". Година по-късно крайнодясната партия спечели над 12 на сто на национални избори, като стана най-голямата опозиционна партия в парламента, с 88 места, припомня американското издание.

Оттогава партията се опитва да се справи с по-екстремисткото си крило, което ориентира подразделението ѝ в Саксония-Анхалт още по-надясно и с това привлече вниманието на службите за сигурност. Регионалните лидери на партията се разследват официално за антисемитски и антимюсюлмански изказвания и е възможно АзГ да бъде поставена под наблюдение и на национално равнище, отбелязва в. "Ню Йорк таймс".

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?