Партията на Меркел води на местните избори в Долна Саксония

Ангела Меркел и Армин Лашет, сн. ЕПА/БГНЕС

Дясноцентристкият кандидат, който се надява да наследи на поста германския канцлер Ангела Меркел, празнува победа на партията си, макар и с малка преднина, на местните избори в северната германска провинция Долна Саксония, предаде Асошиейтед прес. Това става две седмици преди националните парламентарни избори, отбелязва агенцията.

Вчерашните местни избори в Долна Саксония обнадеждиха донякъде Християндемократическия съюз /ХДС/ на Ангела Меркел, въпреки тенденцията подобни избори да оказват слабо влияние върху общия политически пейзаж в страната. Проучванията на общественото мнение в национален мащаб показват леко изоставане на ХДС от лявоцентристката Германска социалдемократическа партия /ГСДП/.

"Целта на социалдемократите да станат най-силната партия в местния парламент в Долна Саксония се провали", заяви кандидатът за канцлер на ХДС Армин Лашет пред репортери в Берлин. Заместник-председателката на партията Силвия Брехер каза, че резултатът е несъмнен стимул за мотивацията на участниците в партийната кампания.

ХДС е най-силната партия на местните избори в Долна Саксония през последните 40 години, въпреки че местната власт преди често е била ръководена от социалдемократите, както е и в момента. На изборите вчера ХДС получи 31,7 на сто от гласовете, при 34,3 процента на изборите преди пет години.

Социалдемократите завършиха втори с 30 процента, отбелязвайки лек спад спрямо получените през 2016 г. 31,2 на сто от гласовете. Еколозите от партията "Зелените" повишиха своя дял от гласовете до 15,6 процента (спрямо 10,9 на сто при предишните избори).

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?