Партията на Миро Найденов БАСТА направи завой и застана "плътно" зад ГЕРБ

Мирослав Найденов

Лидерът на партия БАСТА и бивш земеделски министър в правителството на Бойко Борисов Мирослав Найденов обяви във вторник пред Дарик радио, че партията му няма амбиции да се явява на предсрочните избори наесен и затова поема курс на безусловна подкрепа на ГЕРБ на Бойко Борисов.

Изявлението е до известна степен изненадващо, защото БАСТА бе учредена като партия на недоволните от ГЕРБ бивши гербаджии. Първоначално близки до Бойко Борисов като Мирослав Найденов, Емил Димитров, Павел Димитров, Иван Петров и др. напуснаха ГЕРБ, след което обявиха колко са обидени на зам.-председателя на партията Цветан Цветанов и на силната по това време Искра Фидосова. След това еуфорията около БАСТА постихна и партията мина в мълчаливо присъствие в периферията на политическия живот.

Във вторник Найденов каза още, че предсрочните парламентарни избори не бива да бъдат отлагани.

"Хипотезата, която някои тестват в обществото - избори "2 в 1" догодина, ще им изиграе лоша шега. БСП се самоубиха на последните избори с решението на техния лидер да ги изостави. Факт е, че мишоците напускат потъващия кораб, но когато и капитанът му побегне, ясно е, че "Титаник" вече е тръгнал надолу", каза Найденов. Той не вярва в ГЕРБ "да направят същата глупост", още повече че и в партията на Борисов по думите на Найденов си били взели уроци от последните избори, които са спечелили, но са изгубили електорална подкрепа в номинално изражение.

"Преди време казахме "Баста", баста на статуквото, на ситуацията. Да, за съжаление и ние самите прозряхме и може би заради това нашите амбиции се охладиха, че ние искахме да кажем "Баста", но много малко хора са готови да кажат "баста" в момента в България", каза Найденов, като допълни, че големият проблем е, че хората не виждат какво следва след "баста".

По думите на Найденов от БАСТА са заложили, че трябва да се намери алтернатива на страха, тоталитаризма, апатията, но според него е очевидно, че и от партията не могат да я дадат. "Въпрос на реализъм, аз съм си тръгнал от ГЕРБ, имам претенции за някои от лошите практики там, но ние трябва да признаем едно - ГЕРБ победи безапелационно на тези избори, ГЕРБ е лидерът вдясно и безусловно останалите субекти в център-дясно, ако искат да се случи нещо, трябва да дадат в аванс доверие на този политически субект", коментира Найданов.

Той декларира, че от партията биха дали цялата си електорална подкрепа на ГЕРБ, без да искат нищо. "Единственият шанс на някакъв стабилитет е дясно управление с голямата отговорност на Борисов", смята Найденов.

На евроизборите БАСТА взе под един процент, като за формацията гласуваха 7330 българи.

В коментар за събитията около "Булгартабак" и приватизацията на тютюневия холдинг по време на управлението на ГЕРБ Мирослав Найденов каза, че истинският собственик на компанията и тези, които са финализирали сделката, трябва да отговорят на много въпроси.

Найденов сподели, че преди продажбата на "Булгартабак" е предлагал да се смени принципалът на дружеството - от икономическото министерство да премине към земеделското министерство. "Имаше включително взето решение, не официализирано. Аз бях подготвил план за оздравяване на "Булгартабак", защото земеделското министерство е изключително ресурсно. Искахме "Булгартабак" като допълнителен гарант за продукцията на българските производители. Определени сили се намесиха, това не се случи. След това се премина към приватизация", каза Найденов.

На въпрос знае ли кой е собственикът на дружеството, бившият земеделски министър отговори: "Мисля, че знаят всички кой е собственикът. Тук има де юре и де факто. Де юре собственикът не знам кой е, знам де факто кой е собственикът", намеквайки за упоритите твърдения в медиите и социалните мрежи, че фактически собственик на тютюневия холдинг е Делян Пеевски.

Споделяне

Още от България