Партията на Нетаняху спечели изборите в Израел

Бенямин Нетаняху и Бени Ганц

Управляващата консервативна партия "Ликуд" на Бенямин Нетаняху печели извънредните парламентарни избори в Израел, показват първите частични официални резултати от вота.

За Ликуд са гласували 28.72 процента, а за центристкия блок "Синьо и бяло" на Бени Ганц получава - 23.26 процента, предаде ДПА.

Данните са от преброени една трета от бюлетините. Очакваше се те да бъдат оповестени през нощта, но според Централната избирателна комисия е имало забавяне заради високата избирателна активност (71 процента).

Екзитпол сондажи от тази нощ отреждаха на "Ликуд" и неговите десни съюзници 59 места в 120-местния парламент, тоест с две места по-малко от мнозинството от 61 места.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че е договорил среща с лидерите на десните и религиозните партии в страната, с цел съставяне на стабилно и силно национално правителство.

Премиерът определи победата на Ликуд на изборите като огромна, предаде Франс прес.

Основният опонент на Нетаняху Бени Ганц пък призна, че е разочарован от резултата на неговата коалиция "Синьо и бяло".

"Споделям вашето чувство на разочарование и на болка. Ние очаквахме друг резултат", каза Ганц пред свои симпатизанти.

Това са третите парламентарни избори в Израел за по-малко от една година.

Те може да сложат край на най-тежката политическа криза в историята на страната и да решат съдбата на премиера Бенямин Нетаняху, на когото са повдигнати обвинения в корупция, отбелязва Франс прес.

Предишните избори, през септември миналата година, не излъчиха ясен победител.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят