Партията на опозиционерката Аун Сан Су Чжи спечели мнозинство в парламента на Мианма

Аун Сан Су Чжи

Партията на нобеловата лауреатка за мир Аун Сан Су Чжи спечели мнозинство в парламента на Мианма след изборите на 8 ноември, предадоха световните агенции, като цитираха официални данни на Централната избирателна комисия.

Според последните резултати Националната лига за демокрация получава общо 348 места в двете камари на парламента - в долната камара тя има 238 места, а в горната 110. Двете камари на парламента се състоят от общо 664 депутати. От тях три четвърти се избират от народа на Мианма, а останалите се назначават от върховния главнокомандващ.

За мнозинство в парламента са необходими 329 места, а партията на Аун Сан има с 20 места повече от необходимия минимум.

Обявените днес резултати говорят за историческа политическа промяна в Мианма, отбелязва Франс прес.

Досегашните управляващи - приемници на военната хунта в Мианма обаче ще останат ключова политическа сила благодарение на 25-те процента от депутатските места, заемани от военните. Главнокомандващият на въоръжените сили на Мианма освен това има правомощия да назначава министри на ключови ведомства, като министерствата на вътрешните работи и на отбраната, посочва Франс прес.

Според анализатори въпреки убедителната победа Аун Сан Су Чжи трябва да бъде и дипломатична с всички, дори с военните. Тя обаче за първи път се издига на власт в Мианма, след като 15 години беше под домашен арест.

Аун Сан призова президента и главнокомандващия тримата да започнат преговори за национално помирение. В понеделник тя ще отиде в столицата Найпидау, за да участва в сесията на досегашния парламент. Това ще е повод за нея да започне преговори зад кулисите.

Влиятелната армия на Мианма изрази готовност да сътрудничи с Аун Сан Су Чжи, а президентът Тейн Сей я поздрави, още преди да бъдат обявени окончателните резултати и каза, че тя е спечелила одобрението на народа.

Лидери от целия свят, сред които Барак Обама и генералният секретар на ООН Бан Ки-мун поздравиха Аун Сан Су Чжи за изборната ѝ победа.

Аун Сан не може да стане президент на Мианма заради конституцията, написана по такъв начин от хунтата, че да ѝ попречи да заеме този пост. Конституцията забранява на който и да е жител на Мианма, който има деца с чужда националност, да бъде президент. Децата на Аун Сан са британски поданици.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят