Партията на Орбан може да се присъедини към нова група в Европейския парламент

Виктор Орбан

Унгарската партия ФИДЕС може да се присъедини към нова група в Европейския парламент, ако оставането ѝ в десноцентристката Европейска народна партия (ЕНП) не отговаря на националните ѝ интереси, каза днес пред националното радио премиерът Виктор Орбан, цитиран от Ройтерс.

Членството но ФИДЕС в ЕНП беше замразено през март заради нарушаването от страна на Орбан на принципа на върховенството на закона, свободата на печата и правата на малцинствата.

"Сега сме в ЕНП и ще видим в коя посока ще тръгне тя . . . дали можем да ѝ повлияем и дали е в съзвучие с интересите на Унгария и унгарския народ", каза премиерът.

"Ако е така, тогава ще останем, ако не е, ще се присъединим към нова формация", каза той, без да уточнява към коя.

ЕНП спечели евроизборите, но загуби много места в ЕП, което ще я принуди да търси коалиция с най-малко две други групи, за да получи мнозинство.

Орбан каза по радиото, че Вишеградската четворка - Унгария, Полша, Словакия и Чехия, са се споразумели да заемат обща позиция при избирането на новите лидери на Европейския съюз.

"Ще имаме единна позиция по кадровите въпроси", каза той и добави, че ще подкрепи кандидат за председател на Европейската комисия, който е антиимигрантски настроен, развито национално чувство и е "готов да защитава" християнската култура.

"Идва ни наум подобен кандидат и не само един", каза Орбан, без да назовава конкретни имена. 

Споделяне

Още по темата

Още от Европа