Партията на Орбан няма да се присъедини към алианса на евроскептиците

Виктор Орбан и Матео Салвини

Партията на унгарския премиер Виктор Орбан Фидес няма да се присъедини към алианса на евроскептичните сили за изборите за Европейски парламент, предаде Ройтерс, като се позова на унгарския държавен секретар по европейските въпроси и представител на кабинета на Орбан Саболч Такач.

Италианският крайнодесен вицепремиер Матео Салвини предложи в началото на този месец Италия и Полша да обединят усилията си с цел промяна в Европа и да създадат обединение на евроскептични партии, които да се явят заедно на изборите за Европейски парламент през май.

Орбан изрази подкрепата си за инициативата и заяви, че желанието му е антиимигрантските партии да спечелят мнозинство на изборите. Според Такач обаче кандидатите на Фидес ще си останат кандидати на Европейската народна партия.

"Не става дума за някакъв таен план. Салвини и Орбан просто имат сходен, ако не и идентичен подход към предизвикателството на миграцията", каза Такач.

Според високопоставения представител на унгарското правителство няма планирана среща между Салвини и Орбан в близко бъдеще.

"Полската партия "Право и справедливост" и италианската "Лига" не са членове на Европейската народна партия, а Фидес е член на ЕНП. Това много ясно определя мястото и позицията ни. Унгария няма да вземе участие в този алианс в рамките на предизборната кампания за Европейския парламент. Нашето желание е Европейската народна партия да запази изконните си ценности, идеи и християндемокрацията", изтъкна Такач, който изрази подкрепата на Унгария за кандидатурата на Манфред Вебер за председател на Европейската комисия.

Унгария влезе в конфликт с европейските институции във връзка с това, което критиците на Будапеща наричат уронване на нормите на демокрацията като например реформи, засягащи независимостта на съдебната система и медиите.

Такач каза, че се надява броят на конфликтните точки между Унгария и институциите на Европейския съюз да намалее след изборите.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа