Партията на Орбан загуби парламентарното си "супермнозинство" в Унгария

Виктор Орбан

Унгарският премиер консерватор Виктор Орбан и неговата партия ФИДЕС загубиха след частични избори в неделя парламентарното "супермнозинство", с което разполагаха от четири години, предадоха осведомителните агенции.

На частичните избори в избирателния район Веспрем, в западна Унгария, кандидатът, подкрепян от лявата опозиция бе избран с 43 на сто от гласовете. Кандидатът на ФИДЕС получи 34 процента.

"Супермнозинството" от две трети в 199-членния парламент, на което Орбан се радваше от идването си на власт през 2010 г., се крепеше само на един депутатски глас. То му позволи да промени конституцията по начин, който предизвика много възражения и в Унгария, и в чужбина, напомня АФП.

След като Орбан бе преизбран миналата пролет, неговата популярност и тази на партията му започнаха да се топят, отчасти поради затоплянето на отношенията с Русия, но също заради проваления проект за въвеждане на данък над трафика в интернет и обвиненията в корупция.

Резултатът от частичните избори във Веспрем е поражение за Фидес, каза унгарският телевизионен коментатор Габор Торок. Това е жълт картон за правителството, заяви тази новоизбраният депутат от Веспрем Золтан Кес.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа