Партията на Путин понесе сериозни загуби на регионалните избори, но остана лидер

Управляващата партия "Единна Русия" на премиера Владимир Путин защити позицията си на лидер на вчерашните частични регионални избори за различни местни органи, включително и за кметове, въпреки сериозните загуби. Това показват данните на централната избирателна комисия, цитирана от ДПА.

"Единна Русия" е получила между 40 и 63 процента от гласовете на изборите за осем регионални парламенти, посочи комисия след преброяването на почти всички бюлетини.

В много области обаче партията не е успяла да постигне набелязаната цел от 50 на сто от вота.

Най-тежък удар формацията на Путин е понесла в Иркутск, където кандидатът на комунистите за кмет спечели 62 процента от вота, докато кандидатът на "Единна Русия" получи едва 27 на сто от гласовете, посочва агенция "РИА Новости".

Близката до Кремъл партия "Справедлива Русия", както и комунистите и Либерално-демократическата партия на Владимир Жириновски също спечелиха места в регионалните парламенти.

Председателят на Висшия съвет на "Единна Русия" Борис Гризлов отбеляза, че партията почти е удвоила своя дял от гласовете в някои региони, но призна и известни загуби.

Вестник "Комерсант" цитира анонимен партиен лидер, според когото резултатите били "вълна от протестни вотове".

В последните месеци в няколко руски града имаше протести заради поскъпването на живота, растящата безработица, ниските заплати и пенсии. Вследствие на това президентът Дмитрий Медведев разпореди на правителството да разследва повишаването на цените на комуналните услуги, а Путин обяви, че пенсиите за април ще са по-високи въпреки бюджетния дефицит.

Право на глас на вчерашните избори имаха 32 от 140 милиона руснаци. По официални данни избирателната активност е била 42.6 процента.

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?