Партията на Путин спечели конституционно мнозинство

Партията на Путин спечели конституционно мнозинство

Наблюдателите от ОССЕ и Съвета на Европа обявиха в понеделник, че проведените преди ден парламентарни избори в Русия, спечелени убедително от партията на президента Владимир Путин “Единна Русия”, не са били честни, предаде Ройтерс.

Официалните резултати показват, че “Единна Русия” взема 64.18 %, други две пропрезидентски партии получават общо 16 %, а прозападните либерални партии не успяват да вкарат нито един депутат.

С 315 места в новата Държавна дума партията на властта “Единна Русия” ще има сигурно конституционно мнозинство в 450-членния парламент. Очаква се техни съюзници да бъдат либерал-демократите (40 места) и "Справедлива Русия" (38 места), макар от “Единна Русия” да обявиха, че нямат намерение да делят властта с никого.

Комунистическата партия ще има 57 депутатски места.

Три варианта Путин да се задържи на власт

Ройтрес посочва няколко варианта за задържането на Путин на власт. Първият, наречен условно “Честна игра”, предвижда той да избере близък свой сътрудник, заемал високи постове в управлението, за следващ президент, за да си гарантира, че политиката му ще бъде провеждана.

Още

Изборите не са били честни

В съвместното изявление на ОССЕ и Съвета на Европа се казва, че проведеният вот не отговаря на стандартите за демократични избори.

Макар да са били добре организирани, “изборите са проведени в атмосфера, която сериозно ограничава политическата конкуренция”.

Липсва реално разделение между отделните власти и вотът приличаше повече на референдум за политиката на Путин, отколкото на парламентарни избори, заяви ръководителят на делегацията на ПАСЕ Люк ван ден Бранде. Той заяви, че несъмнено са извършени злоупотреби с административните ресурси, за да се повлияе на резултатите.

В подготовката на изборите в Русия имаше нарушения на основните права, особено на свободата на словото и събиранията, заяви комисарят на ЕС по външните отношения Бенита Фереро-Валднер, цитирана от Ройтерс.

Тя изрази съжаление, че Бюрото за демократични институции и човешки права (БДИЧП), специализираният орган на ОССЕ за наблюдение на избори, реши да не праща свои представители заради наложени ограничения от руска страна за визите.

Поради тази причина ОССЕ и ПАСЕ се ограничиха с малък екип от 350 души за общо 96 000 избирателни секции на изборите в страна с 11 часови зони.

Наблюдателите отбелязват честа злоупотреба с административни ресурси, медийно отразяване в полза на управляващата партия и избирателен закон, който пречи на плурализма.

Председателят на руската ЦИК Владимир Чуров отхвърли оценките на ОССЕ и ПАСЕ като заяви, че не е имало сериозни изборни нарушения. Освен това наблюдателите от ОНД признаха изборите за свободни и честни.

Белият дом призова руските власти да започнат разследване на данните за манипулации на изборите.

Европейски столици “обезпокоени”, искат “разяснения”

Британското външно министерство изрази "безпокойство" от твърденията за изборни нарушения на изборите в Русия, както и “крайно разочарование” от недопускането на наблюдатели от БДИЧП, “което щеше да гарантира независим и експертен надзор".

Париж поиска Москва да даде пълна яснота по обвиненията в измама на вчерашните избори, посочва АФП, цитирана от БТА.

Европейската комисия се въздържа в понеделник от оценка, за да "анализира информацията, идваща от различни източници", каза нейният говорител Йоханес Лайтенбергер.

"В течение сме на твърденията за нарушения. Те трябва да бъдат проучени от компетентните органи в Русия, което ние ще следим отблизо", добави говорителят.

Говорител на германското правителство заяви, че изборите не са били "свободни, справедливи и демократични".

Италианският премиер Романо Проди призова руските власти да изяснят резултатите, да успокоят международната общност и да сложат край на проблемите и възникналите въпроси.

Комунистите протестират резултата

Класиралата се на второ място Комунистическа партия на Русия заяви, че ще оспорва съдебно резултатите от вота. До седмица комунистите ще оповестят дали ще бойкотират новия парламент.

“Ние не вярваме на данните, оповестени от ЦИК и ще предприемем паралелно преброяване”, заяви лидерът на комунистите Генадий Зюганов.

Общо 11 партии се състезаваха за места в долната камара на руския парламент – Държавната Дума. Бариерата беше преодоляна от едва четири формации – “Единна Русия”, “Справедлива Русия”, Либерално-демократическата партия  и Комунистическата партия.

Лидерът на “Единна Русия” Борис Гризлов призна, че е имало някои нарушения, но ги определи като ”маловажни”. “Няма начин да се постави под съмнение резултатът. Самият факт, че са регистрирани нарушения, означава, че изборите са били прозрачни”, добави той.

По думите на Гризлов изборите са били своеобразен референдум за президента Путин и той е спечелил победа.

Путин се поздрави с победата

Междувременно Владимир Путин се поздрави с победата и коментира, че добрият изборен резултат ще му даде възможност да запази своята политическа власт и след края на президентския му мандат.

"Очевидно е, че руснаците няма да допуснат страната им да поеме по разрушителен път, както това стана в някои държави от постсъветското пространство", каза още Путин, който обяви в понеделник, че като президент ще свика първото заседание на новата Дума по-рано от указания законов срок.  

Споделяне

Още от Свят