Партията на Путин триумфира на местните избори на фона на сигнали за нередности

Първите регионални избори в третия президентски мандат на Путин завършиха с триумф на партията му "Единна Русия", чиито резултати изпревариха дори социологическите прогнози, докато опозицията и независими наблюдатели обявиха, че вотът е бил белязан от сериозни нередности.

Според предварителни данни на изборната комисия партията на властта е победила на всички пет вота за губернатори в Амурска, Брянска, Рязанска, Белгородска и Новгородска област. "Единна Русия" е спечелила и повечето избори за кметове и местни законодателни събрания.

Наблюдатели от независимия център "Голос" са записали над хиляда изборни нарушения в цялата страна, съобщи Асошиейтед прес.

Изборните измами на парламентарните изборите през декември предизвикаха масови протести срещу Путин в Москва. В отговор Кремъл обеща да облекчи избирателните закони и да върне преките избори на губернатори.

Последните такива избори бяха през 2005 година, след което губернаторите бяха назначавани от местните парламенти по предложение на президента.

След като протестите затихнала обаче бяха въведени нови ограничения, като например изискване кандидатите за губернатор да представляват партия и да получат подкрепа на най-малко пет процента от местните депутати, повечето от които са под контрола на Кремъл.

Една от най-забележителните изборни надпревари беше за кметския пост на Химки близо до Москва, където природозащитничката и видна опозиционерка Евгения Чирикова се нареди на второ място с 18 процента от гласовете. Вотът бе спечелен от подкрепяния от Кремъл Олег Шахов, който събра 48 процента.

Най-висока беше избирателната активност в изборите за губернатор на Белгородска област, където участваха 48 процента от гласоподавателите, а най-ниска - в изборите за законодателно събрание на Владивосток, където гласуваха едва 8 процента.

"Единна Русия" е постигнала рекорд в Нижний Тагил, където кандидатът на партията е спечелил повече от 92 процента от гласовете, отбелязва Ройтерс. В Саратовска област партията на Путин пък има 79 процента.

Министър-председателят Дмитрий Медведев, който е председател на "Единна Русия", приветства резултатите.

"Всички очакваха партията да се провали след изборите през декември. Но нищо подобно не се случи и ние постигаме този резултат в напълно различна обстановка", каза Медведев, цитиран от Асошиейтед прес.

В. "Комерсант" коментира, че основен резултат от кампанията е ниската избирателна активност. Според експерти "Единна Русия" дължи победата си най-вече на пасивността, проявена от избирателите.

Местните медии също излязоха с многобройни информации за изборни измами, като според вестник "Независимая газета", цитиран от БТА, регионалните избори са минали "по-мръсно от парламентарните и са напомняли "по-скоро сводки от фронта".

Опозиционери от извънпарламентарната партия "Яблоко" съобщили например, че в Тулска област фалшификатори счупили пръста на Людмила Егорова от местна избирателна комисия, която се опитала да им попречи.

В Рязанска област пък бил бутнат от стълбите правозащитникът Сергей Ежов, "проявил според чиновниците прекомерна активност".

"Московский комсомолец" съобщи, че според щаба на Вадим Потомски - кандидат на комунистите за губернатор на Брянск, негов активист се опитал да възпрепятства хора, раздавали удостоверения за гласуване на друго място направо на улицата, от колата си. Мерцедесът обаче блъснал Руслан Шендрик и го влачил 300 метра.

Кремъл твърди, че този път федералните власти са се отказали строго да регулират кампанията на всички равнища, пише "Независимая газета". Негов източник от президентската администрация заявява, че властите са поели "курс към преминаване от политтехнологии към политика".

"Политтехнологията е тактика. Политиката е стратегия. Да се гонят проценти е безперспективно. Високите показатели, ако не се посрещат с доверие, лишават властта от легитимност. Конкурентната борба е по-важна от процентите", казва източникът на вестника.

Той обаче признава, че новата стратегия не винаги е била следвана и е имало "опити да се използва административен ресурс".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?