Партията на руски бизнесмен печели изборите в Литва

Опозиционната Партия на труда, основана миналата година от родения в Русия бизнесмен Виктор Успаскич е победител на парламентарните избори в Литва. Това съобщи в понеделник Централната избирателна комисия след окончателното преброяване на гласовете. Партията на труда печели 28,6 процента, следвана от Социалдемократическата коалиция с 20,6 процента, съобщи Асошиейтед прес.

Наблюдатели отбелязват, че успехът на Партията на труда е породил опасения, че руското влияние в Литва може да нарасне.

Страната получи независимост от Съветския съюз през 1991 година.

Това са първите парламентарни избори в Литва откакто републиката се присъедини към НАТО и Европейския съюз по-рано тази година Сеймът - еднокамарният парламент на Литва, има 141 депутати, избирани за срок от 4 години. 71 се избират по мажоритарната система, а 70 - по пропорционалната.

Консервативният Съюз на родината печели 11,4 процента от гласовете, Селската партия на Литва и Либералният съюз имат съответно 9 и 6,6 процента от гласовете.

Избирателната активност бе рекордно ниска - едва 45 на сто.

Лидерът на Партията на труда Виктор Успаских заяви, че външната политика на страната няма да се промени и членството в ЕС и НАТО ще бъдат естествени приоритети. Ще насочим усилията си към решаване на вътрешнополитическите проблеми, които са в изобилие, допълни той, имайки предвид опасенията на много литовци, че данъците са прекалено високи, а заплатите твърде ниски.

Едва петима кандидати спечелиха още на първия тур. Останалите ще отидат на втори тур на изборите на 24 октомври.

Снощи министър-председателят на Литва и лидер на Социалдемократическата коалиция Алгирдас Бразаускас не отхвърли възможността да влезе в коалиция с Партията на труда "при определени условия".

Виктор Успаских заяви, че ще започне преговори с други политически сили след втория тур на изборите, но подчерта " че онези, за които е известно, че са допуснали грешки, не са добре дошли във властта".

В събота Успаскич заяви, че основната му цел не е да бъде министър - председател, а да предостави тази възможност на друг партиен лидер.

"Не изключвам изцяло възможността да съм министър - председател, но това не е основната ми цел", каза той.

Още от Свят

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?