Партията на Саакашвили триумфира на изборите в Грузия

Партията на грузинския президент Михаил Саакшвили, който миналата година оглави протестите срещу дългогодишния лидер на страната Едуард Шеварднадзе, спечели убедително парламентарните избори, проведени в неделя.

По предварителни данни Национално движение - Демократичен фронт получава 76,04 на сто от гласовете на избирателите, съобщи в понеделник пред журналисти председателят на грузинската Централна избирателна комисия Зураб Чиаберашвили, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Саакашвили заяви, че неговата партия дори е спечелила мнозинството от гласовете в полуавтономния район Аджария. По-рано този месец отказът на регионалния лидер на Аджария да признае централната власт в Тбилиси изправи Грузия пред опасността от въоръжен конфликт.

Резултатът от изборите предизвика притеснения, че Грузия може да се превърне в държава с еднопартийно управление.

Вотът бе затъмнен от яростните спорове между Саакашвили и лидера на полуавтономния регион Абхазия Аслан Абашидзе. Съществуваха опасения, че Абашидзе може да се опита да фалшифицира резултатите в полза на своята партия.

Това са третите по ред национални избори в страната от ноември досега, но те преминаха при висока активност, като хората се тълпяха пред избирателните секции да дадат гласа си, посочва Би Би Си.

Саакашвили спечели категорично президентските избори преди три месеца, след като поведе масовите протести, известни като "революция на розите", срещу бившия лидер Едуард Шеварднадзе през ноември. Неговото ключово обещание е да се справи с корупцията, която взе застрашителни размери при управлението на предшественика му.

Нито една от останалите 16 партии, участвали на изборите в неделя, не успя да премине 7 - процентовата бариера за влизане в парламента. Опасенията са, че без ефективна опозиция Грузия рискува да се превърне в недемократична еднопартийна държава.

"Не съм доволен, че няма опозиционно представителство, защото това би помогнало за консолидацията на моята партия", каза президентът след обявяването на предварителните резултати. "Но това са реалностите, следреволюционните реалности", добави той.

Саакашвили каза, че неговата партия е помела ръководството на Аджария и поздрави аджарците за това, че "не са се поддали на огромния натиск". Президентът изпрати премиера в автономията, за да наблюдава изборния процес там.

Коментарите му предполагат, че дните на Абашидзе като лидер на отцепническия район са преброени, отбелязва кореспондентът на Би Би Си.

Само преди седмица страната бе на ръба на въоръжен конфликт, след като лоялни на Абашидзе военни части не допуснаха Саакашвили да влезе в Аджария.

В отговор Саакашвили наложи икономически санкции на района, а армията премина във висока степен на готовност.

Международната общност начело с Русия и САЩ мобилизира усилията си в посреднически стъпки за постигане на примирие.

Според повечето прогнози обаче крехкото примирие едва ли ще продължи.

"Аз смятам, че напрежението в Аджария ще се усили", каза Акаки Асатини, лидер на опозиционния Съюз на грузинските традиционалисти.

"Почти сигурно е, че това ще се случи, защото, въпреки че не обичам да критикувам личности, Абашидзе и Саакашвили са напълно несъвместими", добави той.

По неофициални данни, цитирани от грузински медии, коалицията на Саакашвили печели в Батумския избирателен окръг (в Аджария) с около 58 на сто от гласовете. Партията Възраждане на аджарския лидер Аслан Абашидзе е получила в централния аджарски избирателен окръг 39 на сто. Тя води обаче в останалите пет района на автономната република, сочат неофициалните данни.

Саакашвили, който е завършил в САЩ, има желание Грузия да се приседини към западните институции, включително Европейския съюз и НАТО.

Абашидзе обаче е лоялен към Москва. На миналите избори той бе обвинен, че е фалшифицирал изборите в полза на своята партия.

Предишният режим в Грузия беше твърде слаб, за да държи Абашидзе под контрол, но новото правителство даде да се разбере, че няма да толерира манипулиране на изборите.

Западните правителства, които имат огромен интерес в Грузия заради преминаващия през страната петролопровод Баку - Джейхан, наблюдават внимателно ситуацията. Русия пък има две военни бази в Грузия, останали там от съветско време, като Саакшвили се опитва да накара Москва да ги закрие в максимално кратки срокове.

Споделяне

Още от Свят