Партията на Саркози спечели изборите във Франция

Партията на Саркози спечели изборите във Франция

Дясноцентристката партия на президента Никола Саркози спечели удобно мнозинство по време на провелите се в страната парламентарни избори, съобщава ББС. Въпреки това неговата партия не успя да събере гласовете, които бяха предвиждани от социолозите.

Десният Съюз за народно движение събра 314 места в 577-местния парламент, докато социалистите ще имат 185 депутати. Избирателната активност бе по-ниска от тази на президентските избори – 60 процента.

Победата дава зелена светлина за Саркози да започне обещаните реформи в страната, коментира ББС. Сред неговите обещания бяха даване на по-голяма автономия за университетите, въвеждането на по-големи наказания за рецидивистите, затягане на мерките срещу имиграцията, приемане на по-гъвкави трудови закони и намаляване на данъците.

Голям удар за Съюза за народното движение бе провалът на бившия премиер Ален Жупе, който в настоящото правителство е министър на околната среда. Той не бе избран за депутат по време на вота.

Жупе обяви намерението си да подаде оставка. Саркози заяви, че всеки министър, който се провали на избори, ще трябва да напусне правителството.

Дясното мнозинство в парламента след този вот ще бъде по-малко от това, което те имаха в предишния парламента – 359 депутати. В същото време социалистите бележат прогрес с 36 допълнителни места.

Комунистическата партия получава 15 места, радикалите от левицата - седем места, различни леви партии - 15 места и зелените - четири места. Крайнодесният Национален фронт не получи нито едно място. Центристите на Франсоа Байру печелят едва три места. Депутатите-центристи, които напуснаха Байру и се присъединиха към Съюза за народно движение на Саркози, са 22-ма, а другите представители на десницата - девет.

Френският премиер Франсоа Фийон заяви, че изборният резултат дава на Саркози убедителен мандат за провеждане на реформите. Лидерът на социалистите Франсоа Холанд заяви, че вотът е бил “добър за страната”.

“Синята вълна, както тя бе предричана, не се случи. В новия парламент ще има различия и плурализъм”, каза още той.

Въпреки изборите, медийното внимание във Франция се фокусира върху изненадващата новина, че кандидат-президентът на социалистите Сеголен Роаял, която загуби от Саркози през май, ще се раздели със своя дългогодишен партньор в живота Франсоа Холанд.

Тя съобщи, че в нейна биографична книга, която трябва да бъде публикувана през тази седмица, тя разкрива за любовна връзка на Холанд.

“Аз го помолих да напусне нашия дом, да преследва своите любовни интереси, които сега стоят по страниците на книгите и вестниците и му пожелах щастие”, заяви тя в интервю преди публикуването на нейната творба.

Двойката е заедно от 25 години и има четири деца. Роаял съобщи, че смята да предизвика Холанд за лидерското място в партията.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?