Партията на Шрьодер претърпя тежко поражение в Хамбург

Социалдемократическата партия на германския канцлер Герхард Шрьодер претърпя тежка загуба на регионалните избори в бившата крепост на социалдемократите - Хамбург, предадоха световните агенции.

Партията регистрира най-ниския си изборен резултат в Хамбург от Втората световна война до днес.

ГСДП падна с шест пункта до 30,5%, докато Християндемократите повишиха с 21 пункта до 47, 2 %, което знак за популярността към техния кмет.

Резултатите са показателни за обществените нагласи след прокараната от Шрьодер програма за съкращения на социалните разходи, като сега някои наблюдатели предвиждат промени в кабинета, отбелязва Би Би Си. Социалдемократите смятат, че непопулярните мерки, свързани с ограничаване на пенсиите, здравното осигуряване и помощите за безработни, не помагат на каузата им.

"Вярно е, че нашата федерална политика не беше в състояние да даде подкрепа в Хамбург", каза подалият оставка регионален лидер Франц Мюнтеферинг, цитиран от АП.

Ние сме убедени, че тази политика е правилна и ние ще убеждаваме хората в това, добави обаче той.

Християндемократите, които са в опозиция на правителството, спечелиха успешно няколко местни вота.

В дългата изборна година, това е сигнал, каза лидерът на ХДС Ангела Меркел.

Хамбург беше социалдемократическа крепост до 2001 г., когато партията бе победена от хрестияндемократите.

Вчерашните избори бяха предизвикани след падането на местното правителство през декември заради вътрешни конфликти в коалицията.

Кампанията на ХДС бе ръководена от кмета Оле фон Бюст, който получи подкрепа заради усилията си в борбата с престъпността, проституцията и търговията с наркотици.

Кандидатът на социалдемократите Томас Мироу се оплака, че несправедливо му е била търсена сметка за непопулярните реформи на Шрьодер.

На изборите през 2001 г. ГСДП спечели повече гласове от ХДС, но Зелената партия, с които трябваше да направят коалиция, взе по-малко от 10 %.

Изборите в неделя бяха първите от 14- те предстоящи вота - местни, регионални и за Европейски парламент, които се провеждат в Германия тази година.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?