Партията на Слави и ДПС в общ фронт срещу ДБ, Асен Василев и Кирил Петков (обновена, видео)

Преговорите за кабинет пред провал. ГЕРБ и ДПС аплодират Тошко Йорданов

Тошко Йорданов

Преговорите за съставяне на правителство с мандата на "Има такъв народ" (ИТН) са пред провал и новите избори изглеждат все по-вероятни, след като партията на Слави Трифонов демонстрира общ фронт с ДПС срещу "Демократична България" и двама ключови министри от служебния кабинет - Асен Василев и Кирил Петков.

В отговор на настояването на "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме" да се изключи всякакво влияние на ДПС върху бъдещото управление и това да се гарантира чрез състава на правителството и писмено споразумение за подкрепата му, зам.-председателят на ИТН Тошко Йорданов обвини в четвъртък двете партии, че се опитват да редят новия кабинет. Лидерите на ДБ и ИБГНИ отново поискаха ИТН ясно да се разграничи убедително не само от ГЕРБ, но и от ДПС.

В синхрон с ДПС

Йорданов не коментира по същество тези изисквания, но от парламентарната трибуна атакува служебния министър на финансите Асен Василев с компромат от 2013 г., обвинявайки го в кражба на интелектуална собственост. По-късно Василев опроверга тези твърдения на ИТН, лансирани малко по-рано от Йордан Цонев от ДПС.

В четвъртък следобед стана ясно, че става дума за подготвена акция на ИТН за компрометиране на ключови фигури от служебния кабинет – финансовия Асен Василев и икономическия Кирил Петков. Атаката срещу Петков бе под формата на парламентарен въпрос, отправен от финансовия експерт на ИТН Любомир Каримански, докато Петков бе изслушван за ББР. Тезите, изложени от депутата на Слави Трифонов, до голяма степен съвпадат с публикации в близки до ГЕРБ и ДПС медии. Каримански запита министъра как се бори с корупцията и не е ли в конфликт на интереси с лица и фирми, които са партньори на на Фонда на фондовете и специално на фонда "Джереми".

"Нямам нито един партньор от тези, които споделихте, управлявах успешна компания, финансирана с частен капитал. Никой не е инвестирал от такъв фонд при мен", отговори Кирил Петков.

Формалният повод на ИТН да се занимава с двамата министри бяха думите на съпредседателя на ДБ Христо Иванов от сряда, че биха искали в новото правителство да влязат хора като служебните министри Кирил Петков, Асен Василев и проф. Николай Денков или поне хора, които са на тяхното ниво.

Най-странното е, че именно тези трима министри бяха канени от Слави Трифонов в първия му проектокабенет, но те отказаха.

Атаката на ИТН срещу ДБ, ИБГНИ и ключови фигури от служебния кабинет е в съзвучие с опитите на ДПС да дискредитира онези политически сили, които искат да елиминират възможността за разграждане на досегашния управленски модел, който устройваше ДПС.

Слави заплаши с предсрочни избори

Няколко часа след драмата в парламента Слави Трифонов написа във Фейсбук, че неговата партия споделя напълно вижданията на ДБ и за съдебната реформата, и за Иван Гешев, и за ДПС: "И сега с тези си действия Христо Иванов може да спре тези промени. Аз питам: Кой тогава е ДПС?"

"Факт е, че ако не се върне здравият разум и те не се сетят кой е основният враг, ще се отиде към предсрочни избори и вината за това ще е тяхна", казва Трифонов.

ИТН обявиха в четвъртък, че дали преговорите ще продължат, зависи от ДБ и ИБГНИ. Христо Иванов от своя страна каза, че ДБ не са се е отказали "отговорно да опитаме да направим всички опити в рамките на първия мандат да бъде излъчено правителство". Същото потвърди и Мая Манолова. И тя, и Иванов обаче отново настояха са ясни гаранции, че няма да има влияние на ДПС.

Партията на Трифонов, която е първа политическа сила, но само с 65 депутати, обяви още в началото, че ще предложи еднопартийно правителство и ще води разговори с ДБ, ИБГНИ, БСП и ДПС само за подкрепа на политики, но не и за състава. ИТН обявиха предварително, че ако нямат подкрепа от ДБ и ИБГНИ, няма да внасят проекокабинета си за гласуване в пленарната зала, нито пък ще подкрепят евентуално правителство с мандат на ИБГНИ, които предложиха служебният кабинет да бъде избран за редовен. Това означава още едни предсрочни избори.

ИТН: Христо Иванов и Мая Манолова се опитват да редят новия кабинет

"Г-н Христо Иванов и г-жа Мая Манолова, вие явно не осъзнавате, че карате Бойко Борисов да се радва и да потрива доволно ръце, защото вие водите нещата към следващи избори. Изумително е, че не разбирате", каза Йорданов в декларация от името на ИТН в началото на пленарния ден.

"Какво се случи през тези четири дни, че ДБ се отметна от своята позиция и изведнъж реши да поставя условия, да изявява претенции и да се опитва да реди кабинет, без да е силата, която е спечелила избори? За нас това е недопустимо и неприемливо", декларира той.

"Влияние на ДПС в наш кабинет е абсурдно да допуснем и сме го заявявали в очите, така че да се говори пак отново тая мантра вчера, че "прозирала дългата ръка на ДПС" - това е любимият ми израз, мазна лъжа, изречена от български депутат", възмути се Тошко Йорданов.

Иванов: ИТН се изправи срещу онези, които атакуват схемите на ДПС

"Нека никой не се опитва да ни прехвърля отговорността за това, че не може да формира убедителен състав на Министерски съвет, да даде убедителна политическа формула и да отговори на фундаментални въпроси за структурирането на политическото пространство. Оставаме в очакване, оставаме конструктивни, както и вчера казахме, но поставяме принципни въпроси, на които още не сме получили отговори", заяви Христо Иванов в отговор на Йорданов.

"Последните дни участваме в разговорите така, както ги структурираха от "Има такъв народ". Освен разговорите, които се водят при закрити врата, ние имаме публична отговорност към нашите избиратели, към обществото, когато става дума за процеса, който ще доведе до излъчване на правителство. Нито един от принципните въпроси, които вчера поставихме, днес не получи отговор. Ще има ясно поет политически ангажимент по отношение на определени политики или просто ще си водим раздумки? Второ – важността на хората, които ще бъдат предложени и техните качества. Използвахме пример с трима души, които получиха огромно обществено внимание и доверие, които атакуваха схемите на ДПС. В този смисъл е важно да се следват парите".

Манолова: Случващото се е радост за ГЕРБ и ДПС

"Позицията на "Изправи се БГ! Ние идваме" е непроменена. Ние не желаем министерски кресла или участие във властта, но ние сме категорични, че няма да подкрепим правителство, в което има опити за инсталиране през парадния вход или през задната врата на лица и влияния, свързани с ГЕРБ, ДПС и техните приятелски кръгове. Вчера светна червената лампичка за ранно предупреждение в нашето изявление. Ранно предупреждение, защото смятаме, че би било подмяна на волята на протестиращите граждани и на българския народ осигуряването на възможност на ГЕРБ, ДПС и олигархичните им кръгове да влияят върху формирането на новото правителство", каза Мая Манолова.

"Днес в залата изказването на "Има такъв народ" беше аплодирано от ГЕРБ и от ДПС. Тези, които изразяваха радост бяха ГЕРБ и ДПС. Защо? Защото и за ГЕРБ, и за ДПС, е радост, но за нас не е така", допълни Манолова.

Компроматът срещу Асен Василев

Зам.-председателят на ИТН свърза финансовия министър Асен Василев с фирма, която е била умишлено фалирана, докато той бил неин директор. След това Василев извадил част от програмистите от нея и основал нова фирма със същата дейност за продажба на самолетни билети. Това принудило инвеститора да заведе съдебни дела, а съдебно-техническа експертиза доказала, че новият продукт на фирмата на Василев е направен чрез код, откраднат от компютър лично от него, твърди Тошко Йорданов.

"Всички дела съм си ги спечелил в съда в Ню Йорк, така че няма никакви проблеми. Това е от 2013 г по пресата. Но това, което най-силно ме притеснява е защо, след като идваха при мен три пъти да ме канят в правителство на ИТН в предишния състав, сега изведнъж решиха, че съм силно проблемен", коментира пред репортери в парламента Асен Василев.

От ИТН отговориха, че тогава публичният му образ бил добър, а едва по-късно разбрали за разказаното днес. Всъщност обаче темата за въпросната фирма е била засегната от медии не само при представянето на сегашното служебно правителство, но и през 2013 г., когато Асен Василев пак беше служебен министър.

"Човек, откраднал интелектуална собственост, което е доказано в лондонския съд, не трябва да бъде български министър. Разбираме думата симпатия, но когато говорим за хора, носещи обществена отговорност, предпочитаме министри, които нямат проблеми със закона", заяви заместник-председателят на ИТН.

"Видяхме една доста съмнителна персонална атака, която смесва факти от търговски спор с квалификации от НК. Надявам се, че това е просто въпрос на неумение от колегите да си формулират тезите", каза по-късно Христо Иванов по повод думите на Йорданов за Василев.

Ще видите премиера при връчването на мандата

ИТН няма да обяви предварително състава на проектокабинета. Ще стори това, след като президентът им връчи мандата.

"Да изчакаме президентът Радев да връчи мандат на премиера, който ще видите, който ще получи този мандат. И тогава съвсем логично в Народното събрание и пред вас медиите ще бъде оповестен конкретният състав и личностите на Министерски съвет. Сега предварително няма да ви кажем имена", заяви Филип Станев от ИТН.

Държавният глава вече каза, че ще изчака партиите да се договорят, преди да пристъпи към процедурата с мандатите.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?