Партията на Слави Трифонов иска пряк избор на главния прокурор

Готова е учредителната декларация - първа крачка към учредяване на "Няма такава държава"

Партията на Слави Трифонов иска пряк избор на главния прокурор

Шоуменът Слави Трифонов прави първата крачка към създаването на партия "Няма такава държава". Той и екипът му вече са приели учредителната декларация, която се изисква по закон. Една от целите на партията, залегнали в документа, е гражданите да избират пряко главния прокурор на републиката.

Документът трябва да e бъде подписан от поне 50 български граждани с избирателни права, а след това публикуван в най-малко един национален всекидневник. От екипа на Трифонов са избрали за целта в. "Труд", но не издават кои са я подписали. 

Декларацията е била приета на 27 юли – дни преди последното предаване на "Шоуто на Слави" по бТВ, което се излъчи на 31 юли. Именно тогава Трифонов обяви, че прави партия и нов телевизионен проект.

Следващата стъпка за създаването на партията е провеждането на учредително събрание. Законът за политическите партии определя срока, в който то да се проведе - най-късно 3 месеца след приемането на декларацията, с най-малко 500 учредители.

Според публикация в сайта на "Труд" учредителното събрание ще се проведе на 5 октомври - в началото на предизборната кампания за местните избори. На него трябва да бъде избран председател на формацията, както и да бъде одобрен нейният устав. Едва след това "Няма такава държава" ще може да подаде документи за регистрация в публичния регистър на политическите партии в Софийския градски съд.

Това поставя въпросът дали шоуменът и екипът му смятат да участват на местните избори или не, защото крайният срок за подаване на документи за участие във вота ще е изтекъл преди учредителното събрание, но е възможно Трифонов да използва регистрация на друга партия, ако реши да се яви на изборите.

Част от основните цели на "Няма такава държава" се припокриват с въпросите, които екипът на шоуто на Трифонов предложи за национален референдум преди три години, но те не бяха допуснати от депутатите: намаляване на броя на народните представители в парламента от 240 на 120; въвеждане на възможността българските граждани да могат да гласуват и дистанционно, по електронен път, на избори и референдуми; пряк избор от гражданите на директорите на областните дирекции и на началниците на районните управления на МВР.

Естествено, като цел са заложени и допуснатите до референдума теми - въвеждане на задължително гласуване и мажоритарна избирателна система "в два тура" .

Нови са исканията за пряк избор от гражданите на главния прокурор и омбудсман.

В декларацията се говори още за: достойни доходи, защита на семейните ценности, реформиране на образователната и на здравната система, премахване на партийното влияние върху правосъдната система.

Партията се зарича да работи за засилване ролята нa Бългapия в cтpyĸтypитe нa Eвpoпeйcĸия cъюз и пълнoпpaвнo члeнcтвo в Eвpoзoнaтa, включване на страната в Шeнгeнското споразумение и Бaнĸoвия cъюз на ЕС.

Пълният текст на декларацията, с който Mediapool разполага:

Учредителна декларация на политическа партия "Няма такава държава“

България е свободна страна, но българските граждани не са свободни. Страната ни е в плен на своеобразна политическа плутокрация.

Политическата класа грубо и демонстративно пренебрегва желанията на хората, грижейки се единствено за своето облагодетелствуване и де факто безцеремонно се изправя срещу собствения си народ.

Партийната аристокрация е теглила една дебела разделителна линия между себе си и българите.

Член първи от Конституцията на Република България гласи: „Цялата държавна власт произтича от народа. Тя се осъществява от него непосредствено и чрез органите, предвидени в тази Конституция“. Това означава, че според Конституцията най-отгоре във властта стои българският народ!

Ние, като свободни граждани, искаме този текст от Конституцията да не бъде просто куха фраза. Искаме да превърнем България в наистина свободна страна, в която обществото да взема решения, а политиците да ги изпълняват.

Ние, учредителите на политическа партия „Няма такава държава“, в съответствие с Конституцията на Република България и вярвайки във върховенството на закона и върховенството на морала, приемаме и утвърждаваме тази учредителна декларация.

Принципите, за чието спазване и утвърждаване, ПП „Няма такава държава“ ще работи са следните: 

-разделение на властите
-народен суверенитет
-политически плурализъм
-свобода на словото
-реални гаранции за спазване правата на човека и гражданина

Основните цели пред ПП „Няма такава държава“ са:

-засилено участие на гражданите във вземането на решения чрез преки допитвания до народа;
-смяна на избирателната система от пропорционална към мажоритарна с абсолютно мнозинство в два тура;
-намаляване на броя на народните представители в парламента от 240 на 120;
-реално въвеждане на възможността българските граждани да могат да гласуват и дистанционно, по електронен път, на избори и референдуми;
-въвеждане на задължително гласуване на изборите и референдумите;
-пряк избор от гражданите на директорите на областните дирекции и на началниците на районните управления на МВР;
-пряк избор от гражданите на Главния прокурор на Република България.
-пряк избор от гражданите на Омбудсмана на Република България;
-цялостно реформиране на пpaвooxpaнитeлнaтa cиcтeмa и ycтaнoвяване на реално въpxoвeнcтвo нa зaĸoнa;
-премахване на партийното влияние върху правосъдната система;
-реформиране на системата на общественото здравеопазване и осигуряване на свободен и равнопоставен достъп на всички граждани до адекватни и качествени медицински услуги;
-осъществяване на aдминиcтpативна реформа чрез намаляване на бюрокрацията и въвеждане на eлeĸтpoннo yпpaвлeниe, неутрализиране на мoнoпoлнитe и ĸapтeлнитe cтpyĸтypи и създаване на условия и механизми, които да предотвратяват появата на нови;
-реформиране на образователната система и въвеждане на cтaндapти, oтгoвapящи нa съвременните изисквания и пазара на труда;
-защита на семейството и семейните ценности;
-осигуряване на достоен живот чрез достойни доходи, гарантиране на човешките свободи и личната неприкосновеност и сигурност;
-засилване ролята нa Република Бългapия в cтpyĸтypитe нa Eвpoпeйcĸия cъюз и пълнoпpaвнo члeнcтвo в Eвpoзoнaтa, включване на страната в Шeнгeнското споразумение и Бaнĸoвия cъюз на ЕС.

Ние вярваме, че нацията трябва да се обедини, за да отстоява и отвоюва гражданските си права!
 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?