Партията на Софиянски: Прокуратурата действа като репресивен апарат

Политическият съвет на Съюза на свободните демократи (ССД) определи атаките на прокуратурата срещу лидера си Стефан Софиянски като опит държавни институции да бъдат употребявани като репресивен апарат. В сряда съдът трябва да се произнесе по искането на Върховна касационна прокуратура за отстраняване на столичния кмет заради повдигнатото му обвинение, че е ощетил общината със сделката от преди 5 години за софийските "Хали" с израелската фирма "Ащром".

"Тревожно е 15 години след началото на демократичните промени в България отново да се прави опит държавни институции да бъдат употребени като репресивен апарат", заявяват от ПС на ССД. "Знаем, че съдебната система у нас има несъвършенства, но вярваме в обективността и справедливостта в България", се казва в декларацията, която завърша с призива "Оставете кмета да работи!".

Политическият съвет на ССД обяви, че обвиненията срещу Стефан Софиянски целят блокиране дейността на кмета, общината и районите в столицата, а това не е в интерес на нейните граждани, които очакват кметът да изпълни поетите по време на предизборната кампания ангажименти.

Смятаме, че започналата през последните дни политическа атака е както срещу кмета на София, така и срещу новото дясно-центристко мнозинство в Столичния общински съвет, се казва още в декларацията.

ДПС няма интерес от дясното обединение

Лидерът на ССД Стефан Софиянски заяви, че публичната атака тръгва от заместник-председател на ДПС, а прокуратурата е длъжна да реагира.

По-рано днес пред БНР Диляна Грозданова, депутат от ПГ на НДСВ и член на ръководството на ССД, отбеляза, че Съюзът на свободните демократи и Стефан Софиянски са поставили първи въпроса за коалиционната политика и обединението на дясно-центристкото пространство. "На някои политически сили това не се харесва и една от тях е Движението за права и свободи. "В никакъв случай не е от интерес на ДПС да има обединение на дясно-центристкото пространство", каза Грозданова.

От известно време отношението на ДПС към ССД става все по-негативно и това проличава в редица изказвания на ръководители на Движението, каза още Грозданова. След обвиненията към Софиянски, отправени от областния управител на София и зам.председател на ДПС Росен Владимиров, прокуратурата се активизира и започна проверка на продажбите на общински и държавни имоти от кмета, повдигнато му бе обвинение и за Халите. Зам.председателят на ПГ на ДПС Лютви Местан потвърди, че атаките на Владимиров са съгласувани с лидера Ахмед Доган. Местан дори призова Софиянски да проявява повече "политическа хигиена" в отношението си към областния управител и провалил се кандидат за кмет на столицата.

С поговорката "Интересът клати феса" Грозданова обясни позицията на ДПС. Тя отбеляза, че лидерите на ДПС са имали "много нервна реакция", когато Софиянски бе преизбран. Припомни и обвиненията към ССД, че се опитва да "вкара клин между НДСВ и ДПС" като прави опит да изземе ролята на ДПС на балансьор. Грозданова бе категорична, че ССД не иска да бъде балансьор, което означава "че може ту наляво, ту надясно да отиде", докато те са си твърдо в дясно-център.

По повод препоръките за "политическа хигиена" Грозданова коментира, че такива претенции не могат да имат хора, "които казват на своите избиратели, че... вие толкова безусловно ни обичате и ни подкрепяте, че където и да решим ние да отидем - вляво, вдясно, с БСП, с десни сили, вие пак ще ни подкрепите, стига само ДПС да е на власт".

ССД ще продължи да съществува и да действа в избраната посока, заяви Грозданова в отговор на въпрос за последствията от евентуално съдебно решение за прекратяване на мандата на столичния кмет Стефан Софиянски.

Дискредитират Софиянски преди следващите парламентарни избори

Прокуратурата изпълнява политическа поръчка. Целта на акцията срещу Софиянски е прокуратурата да поиска свалянето му от кметския пост, коментира в "Неделя 150" Едвин Сугарев от СДС. Според него проблемът е, че Софиянски е попаднал в пресечната точка на различни интереси - интересите на ДПС и БСП.

Според Сугарев отстраняването на Софиянски ще стане по-скоро чрез съда, а не чрез решение на Общинския съвет. Това по думите му означава временно отстраняване, което по различни процедурни "хватки" може да бъде продължено достатъчно дълго. Така на практика може да се реализира отстраняването на Стефан Софиянски от участие в следващите парламентарни избори или поне дискредитацията му, каза още Сугарев.

Тезите на Росен Владимиров и на Стефан Софиянски, които взаимно се обвиниха за сделки с имоти, които според единия са общински, а според другия - държавни, бяха подкрепени документално, но прокуратурата започна разследване само в едната посока, припомни Сугарев.

"За безпристрастност на българската прокуратура в момента в това състояние, в което е, е смешно да се говори", посочи още Едвин Сугарев, който многократно е правил разкрития за действията на главния прокурор Никола Филчев.

Защо прокуратурата не реагира за "Софийски имоти"?

Ако прокуратурата искаше да се заеме сериозно с общината, би могла да вземе предвид случая със "Софийски имоти", големи хотели или с чистотата, смята Сугарев. По думите му "Софийски имоти" е фирма, която е наистина отговорна за доста злоупотреби.

"Ако се говори за това кой е отворил вратата за организираната престъпност в териториите на Столична община, това е именно "Софийски имоти", каза Сугарев. Идеята на Стефан Софиянски да се ликвидира тази фирма бе най-добрата, коментира още той и за пореден път защити кмета от нападките на бившия премиер и лидер на СДС Иван Костов, според когото моделът "Софиянски" е "мутренски". На практика до последните местни избори ръководството на тази фирма се състоеше изцяло от антуража на Евгений Бакърджиев и Антоан Николов, посочи Сугарев.

Общинският съветник от НДСВ Владимир Каролев също защити кмета и обяви, че той няма вина за "проектите" на "Софийски имоти". По думите му тази фирма е ощетила общината минимум с 50-60 милиона лева, за което са виновни Антоан Николов, Евгений Бакърджиев и БСП, според Каролев.

Той призна, че не е запознат със сделката, за която е обвинен Софиянски, но бе категоричен, че няма политически мотиви в действията на прокуратурата. По конкретни сделки трябва да се говори конкретно кой е виновен, коментира още Каролев. Той отрече общинските съветници от НДСВ да подкрепят за всичко Стефан Софиянски. По думите му общинарите от НДСВ изхождат от целесъобразността на решенията. Въпреки това Каролев посочи, че в предложенията на Съюза на свободните демократи има допирни точки.

Каролев каза, че би гласувал "въздържал се", ако в сряда в Столичния общински съвет се гледа предложение за предсрочно прекратяване на мандата на столичния кмет. Според него БСП ще гласуват "за" отстраняването на Софиянски, а групата на СДС ще се въздържат. Коалицията на "Гергьовден" е групата на пазарлъците, коментира Каролев и затова не прогнозира техните действия.

От "Гергьовден" още в петък призоваха Софиянски сам да се оттегли, докато изчисти името си. Днес Любен Дилов-син, който най-упорито защитаваше старото ръководство на "Софийски имоти", заяви, че няма да гласуват за отстраняване на Софиянски, а ще оставят това да реши съдът.

Не успяхме да променим нищо в административния статут в общината, което прави чест на Софиянски като партиен играч", добави още общинският съветник от "Гергьовден".

Дилов-син посочи, че за първи път в мандата на кмета, той е длъжен да се съобразява с желанието на общинските съветници да контролират повече.

Съдебните институции трябва да се оставят без натиск да си свършат работата, защити прокуратурата Дилов-син. Той смята, че във всяка една дейност на общината трябва да има общински съветник, който да наблюдава и контролира, като всички трябва да работят в екип и заяви, че досега, кметът не е бил реално достатъчно контролиран.

Обидно е, че се изказват мнения, че нападките срещу Стефан Софиянски са заради това, че партията му се е засилила прекалено много. Ако в дясното пространство не се научат на компромиси, дясна коалиция не може да има и по-добре да не им се дава властта в ръцете, но смятам, че такава коалиция се сбъдва, заключи Дилов-син.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?