Партията на Трифонов започва разговори за кабинет с всички без ГЕРБ

Скрийншот Дневник

"Има такъв народ" съобщиха в парламента, че отправят покана за преговори към всички партии без ГЕРБ/СДС за съставяне на правителство. Планират преговорите да се проведат следващите 3 дни в Народното събрание.

Междувременно и президентът Румен Радев изпрати покани до всички парламентарни групи за консултациите, които се изискват по конституция преди връчването на първия проучвателен мандат. Консултациите при президента са насрочени за петък. (Графикът на срещите вижте ТУК)

"Процесът ще се случи публично пред всички", заяви в четвъртък пред репортери депутатът от ИТН Станислав Балабанов. Колегата му Филип Станев допълни, че ИТН ще бъде "достатъчно демократична в действията си".

"ГЕРБ няма как да бъдат поканени на подобни разговори, всичко, което се случи в България в икономически, в здравен, в какъвто щете план е заслуга на ГЕРБ, последните 12 години те са на власт. За конкретните идеи, които имаме в управлението, за имена и постове няма да преговаряме, това сме го казвали многократно и благодарим ви, следете процеса, той ще се случи тук, публично пред всички", каза Филип Станев на репортерите.

От партията на Слави Трифонов напомниха, че т.нар. протестни партии не получават достатъчна подкрепа, за да сформират сами правителство и математиката вкарва ИТН в нужда да търси по-широки разговори.

ГЕРБ посрещна с нескрито задоволство факта, че ИТН ще преговарят и с ДПС.

"Това е първото смокиново листо, което ще трябва да скрие подкрепата, която колегите от ДПС ще дадат за вашето управление. Само че няма да го скрие. Ще трябва цял букет от смокинови листа да съберете. Още поне 10-15 комисии. Плюс още няколко патетични скандала, за да обясните на вашите избиратели как изведнъж партиите на промяната от 3 станаха 5. Защото докато тук спорите толкова остро, след малко ще отидете на консултации", коментира Тома Биков от ГЕРБ след като парламентът междувременно реши да сформира комисия за проверка на морския сарай на Доган.

Останалите четири партии изразиха готовност за разговори с ИТН.

БСП ще се отзове на поканата и ще излъчи контактна група начело с Корнелия Нинова. По думите ѝ "всичко, което ще се случи в събота на тези разговори, ще бъде публично".

"Ние, както заявихме, сме готови за диалог и смятаме, че в тази ситуация, разговорите между парламентарните групи са необходими, дори и задължителни, за да намерим най-верния път, така че да не оставим страната в следващите месеци без стабилно управление. Надявам се, че тази първа среща няма да е последна", коментира Нинова и уточни, че след колективните органи на БСП ще решат какви да са последващите им действия след разговорите с ИТН.

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов обяви с какви условия влизат в преговорите с "Има такъв народ":

"Това, което нас ще ни интересува като първа тема, е как те си представят архитектурата на парламентарната конфигурация, която ще излъчи евентуалното правителство. Втори въпрос - какви цели си поставяме, политически, да бъдат реализирани от това правителство с тази парламентарна подкрепа. И едва трети въпрос е обсъждането на техните предложения за евентуален състав на Министерски съвет".

"Настояхме за публични консултации и публични разговори по сформирането и подкрепата на управление на правителство. Настояхме и приоритетите, които защитаваме да намерят място в програмата на следващото правителство", каза Мая Манолова от "Изправи се. БГ! Ние идваме".

Тя декларира, че няма да подкрепят правителство с участието на ГЕРБ и ДПС и че водещите приоритети, от които няма да отстъпят, са радикална съдебна реформа, повишаване на доходите и преизчисляване на пенсиите още от есента:

"Реално, след като се проведат съответните дебати, решение за преизчисляване на пенсиите може да се вземе от дата, евентуално, 1 октомври. Не желаем постове, позиции. Не желаем да участваме в парцелиране на властта. Най-важна е програмата, но също така са важни и хората, които ще извършват промяната".

Преди ден всички партии в парламента дадоха заявка, че този път не искат предсрочни избори. Въпреки фалстарта с Николай Василев, очакванията са да бъде избрано правителство с мандата на първата политическа сила "Има такъв народ". Тя обаче има само 65 депутати.

Зам.-председателят на ИТН Тошко Йорданов обяви при откриването на НС, че "до 10-15 дни може да има редовно правителство след преговори с останалите групи", а ако не се разберат за подкрепа - вероятността да отидем на поредни предсрочни избори е голяма.

Във вторник ИТН декларираха, че сменят първоначалната си тактика първо да обявят проктокабинет, а после да търсят подкрепа.

"Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме" вече заявиха, че са склонни да подкрепят правителство на Трифонов без да участват в него. И двете формации обаче настояват за определени политики, от които не са склонни да отстъпят.

За ДБ приоритетите са следващото правителство да не допуска ДПС до властта, както и и да се проведе съдебната реформа.

Споделяне

Още по темата

Още от България