Партията на Цветанов и АБВ са за по-късна дата на изборите

Радев: Има изразен сериозен консенсус за нуждата от законови промени

Румен Радев и Цветан Цветанов - първият вляво

"Републиканци за България" и АБВ са за по-късна от посочената досега от президента дата на изборите. Според тях не партиите, а властта не е готова за избори на най-ранната по конституция дата – 28 март. Цветан Цветанов спомена средата на април, а Румен Петков – 15-16 май, като евентуални дати.

В неделя президентът Румен Радев се срещна с извънпарламентарни политически партии на "Дондуков" 2. Разговорите бяха част от поредицата консултации във връзка с организацията и провеждането на предстоящия парламентарен вот. В тях участва и вицепрезидентът Илияна Йотова.

Държавният глава посочи, че с обединени усилия следва да се търсят рационални решения за провеждането на тези избори, така че да има доверие в изборния процес. По думите му това доверие се изгражда с адекватни мерки, взети от държавата, както и механизми за предотвратяване на всякакви опити за манипулации на тези избори.

В уводните си думи Цветан Цветанов отбеляза, че предстоящите парламентарни избори ще бъдат много по-различни от всички, провеждани в демократичния процес на страната ни след 90-та година. Лидерът настоя и за промяна на датата на вота. Цветанов декларира готовност на ПП "Републиканци за България" за предстоящите избори към първата възможна дата 28 март, но според него липсва законодателна готовност за провеждането им.

"Нямаме законодателна готовност и подзаконова нормативна уредба, която да регламентира провеждането на изборния процес, в който да бъде защитен избирателят и да се гарантират конституционните права", констатира Цветанов.

По негова оценка след протестите от лятото има изключително голямо недоверие към изпълнителната власт и в този контекст всеки би могъл да подложи на съмнение честността на вота.

Цветанов направи няколко предложения от името на "Републиканци за България", свързани със законодателни промени. Сред тях са въвеждане на ротационна смяна на областните директори на МВР, гарантиране на законодателна възможност за присъствие на членове на извънпарламентарните политически сили в ЦИК и СИК, онлайн предаване на начина на броенето и оформяне на протоколите, гласуване по пощата за българите в чужбина, както и гарантиране участието на всички участници в изборите в обществените медии БНТ и БНР.

Практиката, която имаме през последните години показва, че най-удачно е това да бъде направено чрез промени в Изборния кодекс, посочи лидерът на партията.

От "Републиканци за България" не виждаме абсолютно никаква пречка в изборния процес да има онлайн предаване на начина на броенето и оформяне на протоколите, каза още той.

Цветанов каза още, че са против удължаването на изборния ден.

Държавният глава обобщи, че има консенсус и в редица граждански организации и в партии за точно такива законодателни промени. "Законови промени, които да гарантират правото на глас на всички карантинирани и хора в изолация, законови промени, които да дадат възможност на нашите сънародници зад граница да гласуват дистанционно", посочи Радев.

Според него електронно гласуване не може да стане за тези избори, но гласуване по пощата е напълно възможно, както и видеонаблюдение в реално време на броене на бюлетините, попълване на протоколите. Радев отбеляза, че ротацията на директорите в МВР е важна тема, но по думите му тя е напълно в правомощията на изпълнителната власт.

Вицепрезидентът Илияна Йотова коментира въпроса с равноправното участие на кандидатите в обществените медии. "Според мен трябва да бъдат направени промените в частта на ИК, която регламентира участието в медиите, а след това да се проведат и много сериозни консултации на политическите партии заедно с ръководствата на обществените медии БНР и БНТ", заяви Йотова.

Според нея в тази криза този един месец е безкрайно малко време за правене на кампания.

На брифинг пред журналисти пък Цветанов допълни, че приемлив вариант за датата на изборите е средата на април.

Избори на 15-16 май

Според лидера на ПП "Алтернатива за българско възраждане" /АБВ/ Румен Петков приемливите дати за провеждане на парламентарните избори са 15-16 май.

Лидерът на АБВ смята, че трябва да има прецизиране на понятието "удължен изборен ден". Той предлага стартиране на изборния процес на 15 май в седем сутринта, прекратяване в 19.00 часа, подновяване на другата сутрин в седем и окончателно приключване на изборния процес на обяд, което ще даде възможност избирателните комисии да приключат работа в светлата част на деня и да не са преуморени.

Датите 15 и 16 май ще създадат предпоставки за по-малко хаос в изборния процес, допълни той.

Според президента Румен Радев трябва да е ясно как ще бъдат запазени гласовете на хората, ако изборите се проведат в две дати.

Изцяло споделяме притеснението ви, че изборите ще бъдат в особена среда заради пандемията, се обърна Петков към президента Радев и допълни, че от партията имат и притеснения, че ГЕРБ и Борисов ще се опитат да ги направят традиционни, с купуването на гласове, корпоративния вот. Той допълни, че основната грижа трябва да е за здравето на хората, на участниците в изборния процес.

Президентът Румен Радев заяви, че целта на тези консултации е да се мобилизират институциите, граждански организации, партии да намерят решения за доверие в изборния процес, което да доведе до по-висока избирателна активност и легитимен парламент. По думите на държавния глава не трябва да се допуска зад паравана на здравните мерки да има по-широка възможност за манипулация на изборния процес.

До момента има консенсус, че трябва да има законови промени, които да гарантират правото на глас на българите под карантина и изолация, ясно разписан здравен протокол, допълни той.

Радев: Има изразен сериозен консенсус за нуждата от законови промени

Вече има изразен сериозен консенсус по отношение на нуждата от законови промени, касаещи на първо място гарантиране правото на избор на всички сънародници, които са в карантина и изолация; гарантиране правото на избор на нашите сънародници зад граница в условия на пандемия, където има държави с редица ограничения, чрез дистанционно гласуване по пощата. Това заяви президентът Румен Радев по време на среща с представители на ПП "МИР".

Относно видеонаблюдението, президентът уточни, че то трябва да бъде реализирано както от страна на изборната администрация с директно излъчване по интернет в ЦИК, така и от членове на секционни избирателни комисии, наблюдатели и застъпници, които по думите му също да могат да снимат със своите телефони и да излъчват в реално време процеса на отварянето на урните, броенето на бюлетините и оформяне на протоколите.

Румен Радев обобщи, че е необходимо разглеждане на изборното законодателство с цел даване на повече възможности за конкурентна среда на всички партии в процеса на предизборната кампания, особено по отношение на медийното отразяване.

Държавният глава Румен Радев констатира забавянето на здравен протокол, който да бъде разгледан и обсъден и допълни, че очаква и методиката за одитиране на машините. Той настоя държавата да осигури на членовете на секционните избирателни комисии /СИК/ и на гражданите, които ще гласуват, лични предпазни средства и констатира, че по въпроса за приоритетното ваксиниране на членовете на СИК има голям скептицизъм.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?